Muziekagenda
Een krant brengt nieuws. Maar niet al het nieuws zit verpakt in de doorsneenieuwsberichten. Zo bevat het weerbericht iedere dag nieuws, maar er moet heel wat aan de hand zijn wil het de plaats van een voorpaginabericht innemen. Omdat het weerbericht iedere dag verschijnt en een vaste plek heeft, spreken we van een servicerubriek.
Zoals het woord al aangeeft, brengen kranten dit soort rubrieken om de lezers van dienst te zijn. Of het nu gaat om beurs- en veilingberichten, de sudokupuzzel, het feuilleton of een kookrubriek: van hard nieuws is meestal geen sprake. Het Reformatorisch Dagblad heeft op dit punt altijd een eigen positie ingenomen. De sportuitslagen en de aankondiging van radio- en tv-programma’s in andere kranten hebben een rol gespeeld bij de oprichting van het RD in 1971. Als alternatief voor dit soort rubrieken biedt deze krant wekelijks een overzicht van preekbeurten, een dagelijkse meditatie en informatie over het beroepingswerk.Een van de servicerubrieken van het RD is de Muziekagenda. Hij behoort inmiddels tot het meubilair van de krant: vorige week vierde de rubriek haar 23e verjaardag. De agenda begon destijds in de vrijdagbijlage RD-Plus, bij de feuilleton en de strip. Bij de herverkaveling van de katernen, in september 1998, verschoof de rubriek naar het maandagse katern Talent.
Volgende week verhuist de Muziekagenda opnieuw. Voortaan verschijnt de agenda op woensdag, op een opvallende plek: onder de Achterkrant. De vormgeving is aanzienlijk verbeterd en door de nieuwe uitstraling krijgen de koren, organisten en andere musici meer aandacht. De agenda bevat voortaan alle muziekuitvoeringen tussen donderdag en de woensdag in de daaropvolgende week.
Deze verschuiving hangt ook samen met de opkomst van de digitale variant op de Muziekagenda: de website tijdenplaats.nl. Deze activiteitenagenda is in juni 2004 gestart en biedt een compleet overzicht van alle beurzen, bezinningsbijeenkomsten, exposities, fietstochten en politieke activiteiten die gericht zijn op de achterban van het RD. De hoofdmoot van deze digitale agenda bestaat echter uit orgeldagen, zanguurtjes, samenzangavonden en lunchpauzeconcerten. Bij het verschijnen van deze krant zijn er niet minder dan 424 muziekbijeenkomsten gepland.
De ’papieren’ Muziekagenda is een samenvatting van het digitale broertje. Dat was al twee jaar zo. In die periode is ook gebleken dat het overgrote deel van de concertopgaven ons via e-mail of via tijdenplaats.nl bereikt. Vanaf maandag is alleen die laatste route mogelijk. Het opgaveformulier van tijdenplaats.nl is aangepast, zodat ieder eenvoudig kan aangeven waar de muziekuitvoering uit bestaat. Omdat de Muziekagenda voortaan min of meer automatisch uit tijdenplaats.nl ontstaat, is het mogelijk om die nog tot op het laatste moment (dinsdag tot 12.00 uur) aan te passen. De vermelding van uitvoeringen op tijdenplaats.nl blijft gratis; voor het doorplaatsen naar de Muziekagenda vragen we een geringe bijdrage in de kosten. Voor concerten waar bezoekers geen toegangsprijs hoeven te betalen, is de bijdrage nog lager.
Door deze aanpassingen, zowel qua vormgeving als qua actualiteit, kan de vernieuwde Muziekagenda in de toekomst een nog betere service bieden.