„Wij willen niet wijken voor natuur”
ZEEWOLDE - Boeren in zuidelijk Flevoland verzetten zich hevig tegen de plannen voor de aanleg van natuurgebied Oostvaarderswold tussen Almere, Lelystad en Zeewolde. „Wij willen niet wijken voor natuur.”
Het voorstel is afkomstig van de provincie Flevoland. Die wil door middel van een groene zone van ongeveer 2000 hectare de Oostvaardersplassen met de Veluwe verbinden. Dit biedt wild, waaronder edelherten, meer ruimte om zich te verplaatsen naar de Veluwe voor voedsel en leefruimte. Ook speelt Flevoland hiermee in op de behoefte aan meer groen, water en recreatie dicht bij de Randstad. Het natuurgebied zal voor 85 procent toegankelijk zijn voor publiek.Boer E. Koops uit Zeewolde is niet blij met de plannen. Zijn bedrijf valt precies in het gebied waar het natuurgebied staat gepland. Als de plannen doorgaan, moet hij verhuizen. Uit protest heeft hij zich samen met vijftig andere boeren verenigd onder de naam ”Oostvaarderswold blijft agrarisch”.
Koops, die tevens bestuurslid is van de vereniging: „Ik woon hier al achttien jaar. Nu komt de provincie opeens met het voorstel om mijn boerderij te verplaatsen. Flevoland moet de zone verplaatsen of het hele plan van tafel vegen. Dit pikken wij boeren niet. Wij willen niet wijken voor natuur.”
Geldverspilling
De Flevolandse boer noemt de ontwikkeling van het natuurgebied geldverspilling. „De polder is drooggelegd om ruimte te maken voor land- en akkerbouw en voor stedenontwikkeling. We hebben hier al genoeg natuur. Als ik uit m’n raam kijk, zie ik akkers, bossen en bloemen. Wat wil je nog meer?”
Kortgeleden trok de vereniging naar het provinciehuis in Lelystad voor het aanbieden van een petitie. Koops: „Wij willen de politieke weg bewandelen. Op deze manier kom je als eenheid naar buiten en sta je sterk.”
De vereniging kan voor een deel rekenen op steun van de gemeente Zeewolde. Samen met landbouworganisatie LTO-Noord pleit die gemeente voor een verschuiving van het natuurgebied naar het zuidwesten. Hierdoor komt de zone dichter bij Almere te liggen. „Dit geeft burgers meer natuur in de buurt en zo blijft het agrarische gebied intact. Hierdoor hoeven er aanzienlijk minder boeren te verhuizen”, verklaart een woordvoerster.
Klachten
Voorlopig is de provincie Flevoland aan zet. Zij moet de verschillende protesten beoordelen. Hoeveel bezwaren er precies tegen de plannen voor Oostvaarderswold zijn binnengekomen, kan een woordvoerster van de provincie niet zeggen. „Er zijn zo’n 200 klachten ingediend tegen het totale omgevingsplan voor Zuid-Flevoland. Daar is het natuurgebied slechts een onderdeel van.”
De kosten voor de aanleg van Oostvaarderswold worden voorlopig geraamd op 350 miljoen euro. Daarvan zou het Rijk het grootste gedeelte moeten betalen. Eind dit jaar bespreken Provinciale Staten van Flevoland de plannen.
De boeren zullen de komende tijd politieke partijen benaderen om steun te krijgen voor hun standpunt. „Wij doen er alles aan om verhuizing te voorkomen. Zelfs een rechtszaak behoort tot de mogelijkheden”, zegt Koops. Hij hoopt op een goede afloop. „Als ik weet dat ik tegen de bierkaai vecht, was ik er niet aan begonnen.”