Kwart minder subsidie van EU voor zuivelsector
DEN HAAG - De Nederlandse zuivelsector heeft vorig jaar flink wat Europese steun moeten inleveren. Door nieuwe regels van het EU-landbouwbeleid keerde Brussel aan de sector ongeveer een kwart minder uit dan een jaar eerder.
Met samen meer dan 500 miljoen euro aan geïnde subsidies blijven de melkproducenten en -verwerkers wel de grootste ontvangers in Nederland. Daarnaast ging er meer dan 350 miljoen naar de akkerbouw en zo’n 60 miljoen naar plattelandsontwikkeling.Campina Melkunie en Friesland Foods behoorden wederom tot de topontvangers, zo bleek woensdag bij de publicatie van de tussen oktober 2004 en oktober 2005 uitgekeerde landbouwsubsidies.
Het ministerie van Landbouw openbaarde deze gegevens voor het eerst uit eigen beweging.
Vorig jaar nog was een WOB-procedure van de Evert Vermeer Stichting nodig om deze informatie voor de periode 1998-2004 los te peuteren. Voor het eerst kon Nederland toen zien dat niet de boeren maar concerns zoals Campina en aardappelzetmeelconcern Avebe aanspraak maken op het leeuwendeel van de landbouwpot. Daarnaast bleek dat bedrijven zoals Heineken, sigarettenproducent Philip Morris en Schiphol geld kregen.
In 2005 was dat amper anders dan in de periode daarvoor, meldt Rowald Lapperre, hoofd gemeenschappelijk landbouwbeleid van het ministerie. Buiten de daling voor de zuivelsector, zijn de verstrekte subsidies aan de akkerbouw en de veehouderij min of meer gelijk gebleven. Overigens krijgen de hele tuinbouwsector, de varkenshouderij en de sierteelt geen steun van Europa.
Voor de volgende keer voorspelt Lapperre wel een flinke verschuiving. De boeren en de bedrijven kregen tot nu toe geld per hoeveelheid geproduceerde of verwerkte melk, suikerbieten et cetera. Deze zogenoemde productsteun verdwijnt langzaam, om plaats te maken voor directe inkomenssteun aan de boeren. Met ingang van dit jaar schakelt ook Nederland op deze nieuwe werkwijze over.
In het subsidiejaar 2005 heeft Brussel in totaal 1,2 miljard euro in Nederland uitgekeerd. Het Europese landbouwbeleid kost jaarlijks ongeveer 50 miljard euro. Daarmee ondersteunt Europa circa 11 miljoen boeren in 25 lidstaten.
Op de website van het ministerie (www.minlnv.nl) zijn sinds woensdag de 240.000 ingewilligde Nederlandse subsidieverzoeken van 2005 te vinden. Zoeken in de database vergt enige kennis van zaken en geduld. Zo zijn de ontvangers alleen via een van de tachtig subsidieregelingen zoals ”slachtpremies” en ”restituties voor eieren” te traceren.