Kamer: Regels veevervoer op Europese leest
DEN HAAG (ANP) - De regels voor het vervoer van koeien, varkens en ander vee hoeven voor Nederland niet strenger te zijn dan voor andere landen in Europa. Een meerderheid van CDA, VVD, LPF en SGP in de Tweede Kamer wil een stokje steken voor de mogelijkheid nationaal extra scherpe eisen aan dit transport te stellen.
„Het transport van dieren gebeurt hier uitstekend. De problemen zitten in Europa, bij transporten over lange afstanden”, stelt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, die samen met zijn collega’s het amendement heeft ingediend.Twee jaar geleden besloten de Europese landbouwministers tot strengere regels voor het diertransport. Afgesproken is onder meer dat alle veewagens per 2012 voorzien moeten zijn van een GPS-systeem. Ook de hoeveelheid water voor het vee en ventilatie tijdens het transport zijn hierbij beter geregeld.
„Een mager compromis”, erkent Ormel. Evenals minister Cees Veerman (Landbouw), die destijds voor het Nederlands EU-voorzitterschap de discussie aanjoeg, had ook de CDA’er gehoopt op meer. Zo streefde Nederland tevergeefs naar Europese uren- en kilometerlimieten voor het diertransport.
In de wetswijziging, die het Europese akkoord doorvoert in Nederland, wil Veerman nu de mogelijkheid voor strengere, Nederlandse regels opnemen. De Kamermeerderheid ziet dat ondanks het tegenvallende Europese onderhandelingsresultaat echter niet zitten. Veetransporteurs uit Nederland en andere EU-lidstaten moeten volgens de vier fracties ter voorkoming van valse concurrentie met dezelfde regels te maken hebben.
PvdA-Kamerlid Waalkens wil de mogelijkheid van de eigen extra regels behouden. Dat de veesector veel exporteert en Nederland een „draaischijf” is in het Europese diertransport, geeft het volgens de grootste oppositiepartij plichten. „Wij zijn de verslepers van dieren in Europa. We moeten het voorbeeld van goed en diervriendelijk transport geven”. Ook Kamerlid Krista van Velzen (SP) kant zich tegen het voorstel van Ormel en de zijnen. „Het laat maar weer eens zien hoe dieronvriendelijk deze coalitie is”.
De Dierenbescherming heeft alle Kamerfracties dinsdag in een brief opgeroepen tegen het voorstel van CDA, VVD, LPF en SGP te stemmen. Volgens de organisatie zijn nationale regels op dit gebied geen novum. „Nederland heeft nu ook nationale dierenwelzijnsregels die in overleg met het bedrijfsleven en de Dierenbescherming tot stand zijn gekomen en veel dierenleed voorkomen”.
De Tweede Kamer debatteert woensdag met Veerman over het veetransport.