Schotse biefstuk moet Europa heroveren
ROTTERDAM - De Schotse biefstuk mag weer op het menu. Na tien jaar afwezigheid door een Europees exportverbod kan Schotland weer rundvlees exporteren.
Niets minder dan het exclusieve driesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam was maandag de plek om het Schotse rundvlees weer op de kaart te zetten. Topkok Cees Helder schotelde zijn gasten een smakelijk stukje Scotch Beef voor. Hij is blij dat het vlees weer beschikbaar is. „Het smaakt zelfs nog beter dan tien jaar geleden.”De Europese Commissie besloot in 1996 vanwege de aanhoudende bse-uitbraken in Groot-Brittannië de export van Brits -en dus ook Schots- rundvlees naar de andere lidstaten te verbieden.
Na de uitbraak van de crisis werden de vijftien landen van de EU ingedeeld in risicocategorieën. Nederland zat samen met twaalf andere in categorie 3, de op een na hoogste. Groot-Brittannië en Portugal waren in categorie 4 de landen met het hoogste risico.
Het ingevoerde detectiesysteem werkt effectief. Zo moet alle vee ouder dan dertig maanden dat voor de slacht wordt aangeboden, op bse worden getest. De bse-aantallen dalen jaarlijks met 30 tot 40 procent. Groot-Brittannië ging van 351 gevallen in 2004 naar 186 vorig jaar.
Sinds februari van dit jaar mag uitgebeend Brits rundvlees weer richting het Europese vasteland. Begin deze maand werd de exportban voor al het rundvlees ingetrokken.
Bij de EU maakt men zich nog wel zorgen over de import van rundvlees uit Polen en andere voormalige Oostbloklanden. Eind 2003 maande de Europese Commissie Polen meer te doen aan bse-preventie. Poolse slachthuizen doen veel zaken met keuterboeren, hetgeen de controle bemoeilijkt.
Er is de Schotten alles aan gelegen het imago van de gekkekoeienziekte van zich af te schudden. De sector is vast van plan het oude marktaandeel in Nederland, België, Frankrijk en Italië te heroveren op de Ieren.
Tot 1995, het jaar voordat de EU-ban wegens de bse-crisis werd ingesteld, was 10 procent van de Schotse rundvleesexport bestemd voor Nederland. Er kwam toen 42.000 ton rundvlees met een totale waarde van 100 miljoen euro over de grens.
Die markt wil de Schotse rundvleessector terug „en mogelijk nog uitbreiden”, meldden de Schotse minister van Landbouw, Ross Finnie, en directeur Ronald Biggar van Quality Meat Scotland gisteren. Beide heren verschenen voor de gelegenheid in Schotse kilt aan tafel in Parkheuvel.
De Schotten streven ernaar rond 2010 voor 200 miljoen euro aan rundvlees aan Europa te verkopen. Voor Biggar is dat streven niet keihard. Het belangrijkste vindt hij dat de sector gestaag zijn positie verstevigt.
De terugkeer van de Schotse biefstukjes zal naar verwachting ten koste gaan van de Ierse vleesexport. De rundveesector in Ierland heeft de afgelopen jaren het meest geprofiteerd van de afwezigheid van de Schotten.
Scotch Beef is alleen Scotch Beef als het is geboren, getogen en geslacht in Schotland. Dan alleen erkent de EU het als regionaal product, zoals bijvoorbeeld parmaham.
Het land telt in totaal 1,9 miljoen runderen, waarvan 75 procent pure vleesrunderen. Het aantal zal door de exportvraag verder groeien. Dat is volgens minister Finnie geen probleem. „We hebben voldoende ruimte.”
De runderen staan vrijwel het gehele jaar buiten, eten vooral gras en krijgen veel beweging. Naar Schotse traditie kan het vlees tot 35 dagen gerijpt worden aan het been. Dat komt volgens kenners de malsheid en de smaak ten goede.
Biggar heeft vertrouwen in de herintroductie van het Schotse vlees op „het vasteland.” De Nederlandse horeca is blij met de terugkeer: ongeveer 200 restaurants en zes horecaslagerijen kopen het vlees weer. Cees Helder fungeert de komende tijd als ambassadeur van Scotch Beef.
De terugkeer op de menu’s van de betere restaurants krijgt zijn vervolg in de supermarkten. Volgens Huub Schoemaker, vertegenwoordiger in de Benelux van Quality Meat Scotland, zal voor oktober een overeenkomst hiervoor met een van de supermarktketens gesloten worden. Het vlees zal duidelijk herkenbaar in de koeling liggen.