Economie

Kamer eist aanpak van topinkomens

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat het kabinet nu echt iets moet doen aan de stijging van de topinkomens in de publieke sector.

Redactie politiek
30 May 2006 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

Maandag bleek uit onderzoek van weekblad Intermediair dat de inkomsten van topbestuurders vorig jaar opnieuw flink zijn gestegen.„Dat schreeuwt om ingrijpen”, vindt PvdA-Kamerlid Boelhouwer. „Walgelijk” en een „absolute schande”, zegt D66’er Bakker over de uitkomsten van het onderzoek. CDA, PvdA, D66 en SP eisen maatregelen van het kabinet.

De lijst met topinkomens wordt net als vorig jaar aangevoerd door de hoogste baas van energiebedrijf Essent, Boersma, zo berekende Intermediair. Zijn inkomen steeg vorig met 16 procent tot 873.000 euro. Boersma wordt op de voet gevolgd door Nuontopman Van Halderen.

De grootste stijger van vorig jaar is voormalig algemeen directeur Eggink van de AVRO. Hij zag zijn salaris in een jaar tijd toenemen van onder de 2 ton tot bijna 5 ton. Ook Van der Togt, directeur water en scheepvaart van Rijkswaterstaat Zeeland, verdiende fors meer: zijn salaris steeg met 127 procent. De Open Universiteit, PGGM en de woonorganisaties Friesland en Portaal droegen ruim 20 procent meer af aan hun bestuurder.

D66-Kamerlid Bakker heeft weinig vertrouwen in de bereidheid van het kabinet om iets te doen. „Balkenende sprak er vorig jaar schande van, maar doet nu niets, bang als hij is voor de boze reacties van zijn CDA-achterban.” Bakker houdt een initiatiefwet achter de hand. Hij wil, net als CDA-Kamerlid De Pater, dat bestuurders in de publieke sector alleen in uitzonderlijke gevallen meer verdienen dan de premier, ongeveer 130.000 euro per jaar.

SP-Kamerlid Irrgang vindt dat „de passieve houding van het kabinet niet is vol te houden. Dit voortdurende gegraai is funest voor het vertrouwen in de politiek en bestuurders.”

De VVD neemt een uitzonderingspositie in. Kamerlid Nijs vindt dat organisaties een eigen beloningsbeleid moeten kunnen voeren.

Het is niet voor het eerst dat de Tweede Kamer de hoge beloningen van topbestuurders aanvecht. Een paar maanden geleden nog ontstond commotie over het salaris van Boersma van Essent. Maar tot nu toe krijgt de Kamer geen greep op de salarisontwikkeling.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft het parlement vorige week laten weten dat het buitengewoon moeilijk is om normen te stellen aan de topinkomens. Een groepje externe deskundigen onder leiding van oud-VVD-leider Dijkstal en prof. dr. A. Jacobs, hoogleraar sociaal recht, gaat de kwestie daarom onderzoeken. In het najaar zullen ze advies uitbrengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer