Buitenland

Premier Irak pakt terreur keihard aan

BAGDAD (ANP) - De nieuwe Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft zondag, een dag nadat zijn regering van nationale eenheid door het parlement was goedgekeurd, beloofd de terreur keihard aan te pakken. Hij zei te streven naar nationale verzoening. Eveneens zondag kwamen twintig mensen in Bagdad om door aanslagen.

22 May 2006 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:46
BAGDAD – Nadat zijn regering van nationale eenheid zaterdag was beëdigd, sprak premier Al Maliki met de media over zijn plannen. Terreurbestrijding en nationale verzoening krijgen voorrang. Foto EPA
BAGDAD – Nadat zijn regering van nationale eenheid zaterdag was beëdigd, sprak premier Al Maliki met de media over zijn plannen. Terreurbestrijding en nationale verzoening krijgen voorrang. Foto EPA

Ruim vijf maanden na de parlementsverkiezingen zijn nog niet alle posten in het kabinet bezet. De sjiitische, Koerdische en soennitische partijen zijn het nog niet eens geworden over de invulling van drie cruciale ministersposten: Defensie, Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid. Maliki hoopt in twee of drie dagen hierover een akkoord te bereiken.Internationaal is positief gereageerd op de nieuwe regering, de eerste die sinds de val van Saddam Hussein in 2003 een volledige termijn van vier jaar mag uitdienen. Volgens de Amerikaanse president George Bush luidt die „een nieuwe dag voor miljoenen Irakezen die in vrijheid willen leven” in. De Britse premier Tony Blair sprak van „een enorme stap voorwaarts.”

Maliki zei zondag na de eerste kabinetsvergadering „met maximale kracht” te zullen optreden tegen de terreur. Maar hij wees er ook op dat „we het terrorisme niet alleen tegemoet kunnen treden met geweld; we hebben ook andere maatregelen nodig naast veiligheidsmaatregelen, we hebben een nationale verzoening nodig” om het vertrouwen te herstellen.

De premier wil de partijmilities aanpakken die verantwoordelijk zijn voor veel moorden. „Wapens moeten alleen in handen van de regering zijn.”

De drie ministeries die nog open zijn, spelen in dit verhaal een centrale rol. Zij moeten het geweld aanpakken, maar worden er ook van beschuldigd achter een deel van het sektarische geweld te zitten.

Tijdens de installatie in de Raad van Afgevaardigden -zoals het parlement officieel heet- kwam Maliki met een 34-puntenplan van aanpak. Naast herstel van de stabiliteit en het stoppen van geweld wil hij ervoor zorgen dat water- en elektriciteitsvoorzieningen worden hersteld. Nu zitten Irakezen dagelijks nog vele uren zonder deze basisvoorzieningen.

De regering van nationale eenheid kent veertig ministers inclusief de premier. Er zitten twee vrouwen in. De kernfysicus Hussein al-Shahristani moet de door corruptie en sabotage verlamde olie-industrie weer opbouwen. De Koerd Hoshiyar Zebari blijft op Buitenlandse Zaken. De sjiiet Bayan Jabor, die hiervoor op Binnenlandse Zaken zat, verhuist naar Financiën.

Maliki leidt voorlopig Binnenlandse Zaken. De soennitische minderheid beweert dat dit ministerie doodseskaders heeft die soennieten en leden van de verboden Ba’athpartij van Saddam Hussein vermoorden. Defensie valt onder de soennitische vicepremier Salam Al Zobaie, terwijl de Koerdische vicepremier Barham Salih Nationale Veiligheid op zich neemt.

Het kabinet telt, afgezien van de drie lege posten, zeventien ministers van het sjiitische blok, dat 128 van de 275 zetels in het parlement bezet. De Koerden en soennieten leveren elk zeven ministers. Ten slotte zijn nog vijf ministers afkomstig uit de seculiere alliantie van de voormalige interim-premier en favoriet van Washington, Iyad Allawi.

Vooral de opname van soennieten in de regering wordt als essentieel beschouwd, omdat zij de ruggengraat van de opstand vormen. Maar dat het wantrouwen tussen de politici uit de verschillende groepen nog groot is, bleek kort voor de beëdiging. Een vijftiental soennitische parlementariërs verliet de zaal uit onvrede over de ministerslijst.

Ondanks alle positieve woorden na de beëdiging gaat het bloedvergieten gewoon door. Dit weekeinde vielen er meer dan veertig doden. Zo ontplofte zaterdag een bom in Sadr-stad, een sjiitische sloppenwijk van Bagdad. Negentien mensen kwamen om en 58 raakten gewond.

Zondag kwamen in de wijk Karada in de hoofdstad bij een aanslag op een restaurant dertien mensen om.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer