Economie

Deelname Gasunie aan pijpproject snel helder

DEN HAAG (ANP) - Gasunie verwacht binnen een paar maanden van het Russische energiebedrijf Gazprom te horen of het bedrijf mag meedoen aan de ontwikkeling van een Noord-

19 May 2006 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:46

Europese gaspijpleiding onder de Oostzee. Dat zei Gasuniedirecteur Marcel Kramer donderdag bij de presentatie van het jaarresultaat. Kramer denkt dat Gasunie een goede kans maakt. Nederland is voor Gazprom een aantrekkelijke partner, omdat het beschikt over goede gasverbindingen met Groot-Brittannië en België. Daarnaast kan Gazprom lege Nederlandse gasvelden gebruiken voor de tijdelijke opslag van gas. Daarvoor moet het wel eerst overeenstemming bereiken met de eigenaren van deze velden, waaronder de NAM. Pas als dat rond is, zal Gazprom overwegen Gasunie te laten deelnemen in de Oostzeepijpleiding, zegt een ingewijde.

De pijpleiding, die West-Europa van Russisch aardgas zal voorzien, is een project van Gazprom en de Duitse energiebedrijven Eon Ruhrgas en BASF-dochter Wintershall. De 1200 kilometer lange leiding kost 4 miljard euro en moet in 2010 in gebruik worden genomen. Gasunie maakt kans op een belang van 9 procent in het project.

Vorig jaar werd de Gasunie gesplitst in het gastransportbedrijf Nederlandse Gasunie en het private handelsbedrijf Gasunie Trade & Supply. Het gastransportbedrijf Nederlandse Gasunie, dat volledig in staatshanden kwam, boekte in 2005 een winst van 432 miljoen euro. Het gastransportbedrijf behaalde over 2004 een winst van 447 miljoen euro. De winst wordt in zijn geheel als dividend uitgekeerd aan de staat.

Gasunie voorziet dat zijn winst de komende jaren verder onder druk komt te staan. Volgens Kramer is dat grotendeels het gevolg van de lage tarieven die Gasunie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet rekenen. De NMa heeft de omzetgroei van de Gasunie aan een limiet gebonden. Daardoor komen investeringen in de knel, hoewel de gasmarkt „schreeuwt om meer transportcapaciteit”, zei Kramer.

Meer dan de helft van het gas dat door het Nederlandse transportnet stroomt, is bestemd voor het buitenland. Er is grote behoefte aan een gasleiding van het noordoosten naar het zuidwesten van Nederland. Via die route kan gas uit het Duitse Emden worden getransporteerd naar onder meer Zeebrugge, waar een gasleiding naar Engeland ligt. Met deze en andere investeringen is 1 tot 1,5 miljard euro gemoeid, zo kondigde Gasunie vorige maand al aan. Het Rijk en de NMa moeten nog instemmen met dit uitbreidingsplan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer