Dexia hekelt verzet tegen schikking
AMSTERDAM - De advocaten van Dexia hebben de eerste zittingsdag over de schikking in de aandelenleaseaffaire dinsdag aangegrepen om fel uit te halen naar de tegenstanders. „Niet iedereen heeft de lenigheid om uit een zelfgegraven schuttersput te klimmen.”
Advocaat L. Spigt van Dexia Bank Nederland begint zijn pleidooi op positieve toon. „Het is verheugend dat we onze diepe verschillen hebben weten te overbruggen. Dexia en de belangenorganisaties staan voor u met een gemeenschappelijke boodschap: de vrede is getekend.”Spigt doelt op de vrede met de stichtingen Eegalease en Leaseverlies, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. Samen stelden zij de Duisenbergregeling op, vernoemd naar de regisseur van de overeenkomst, wijlen ECB-topman Wim Duisenberg. De overeenkomst houdt kortweg in dat beleggers in aandelenlease twee derde van hun restschuld terugkrijgen.
Eensgezind verzoeken deze partijen nu het gerechtshof in Amsterdam deze schikking algemeen verbindend te verklaren. Ze doen daarbij een beroep op de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade (WCAM).
Niet alle gedupeerden zijn echter even gelukkig met de gang van zaken. Volgens belangenorganisaties zoals Stichting Platform Aandelenlease, Stichting Juniorlease en Stichting Consument & Geldzaken moet Dexia met meer geld over de brug komen.
Dexia heeft al ruim 1 miljard euro opzijgelegd voor compensatie van de restschulden. Per contract bedraagt de „onderwaterstand” gemiddeld 3536 euro. Dat betekent dat er in totaal voor ruim 1,3 miljard euro aan restschuld uitstaat. Dexia heeft in het verleden zo’n 400.000 contracten afgesloten voor aandelenlease.
Spigt heeft geen goed woord over voor de vasthoudende criticasters. „Elke vrede heeft zo zijn vijanden. De ervaring leert dat er altijd een groep strijders overblijft. Niet iedereen heeft de lenigheid om uit een zelfgegraven schuttersput te klimmen.” De advocaat typeert de tegenstanders als „verwaarloosbare splintergroeperingen.”
Leaseproces krijgt ook een veeg uit de pan. Het juristenkantoor organiseert op commerciële basis rechtszaken namens ontevreden klanten van de Belgische bank. Met reclamecampagnes wijst het kantoor gedupeerde beleggers op de mogelijkheden. Dexia vergelijkt het bedrijf met een huurling in een oorlog.
E. Roos van Leaseproces schrikt niet van de kritiek. „Het pleidooi van de Dexia-advocaat bevat geen verrassende aspecten. Dexia probeert ons onder te schoffelen, daar hebben zij belang bij. Onze beurt komt nog.” Ruim 19.700 klanten van Leaseproces liften mee in de rechtszaak.
De tegenstanders moeten het kruit nog droog houden. Zij komen de volgende dagen aan de beurt. Dan mogen ook individuen het woord voeren, maximale spreektijd vijf minuten. De belangstelling daarvoor lijkt vooralsnog minder massaal dan eerder werd verwacht, gezien de magere opkomst van een kleine 200 gedupeerden op de eerste zittingsdag.
„Het zijn er inderdaad niet veel”, erkent Roos van Leaseproces. „We hebben onze mensen ook niet aangemoedigd om te komen. Bij een rechtszaak val je nu eenmaal in slaap.”