Economie

Vervoer van varkens verder aan banden

DEN HAAG - Om besmetting met varkenspest uit Duitsland te voorkomen, heeft minister Veerman van Landbouw het vervoer van varkens in de hele Achterhoek en een deel van Twente verder aan banden gelegd.

Redactie politiek
12 May 2006 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

In de zogeheten bufferzone moeten slachtvarkens rechtstreeks van het bedrijf naar het slachthuis, nadat de dieren door een dierenarts klinisch zijn onderzocht. Een paar varkens ophalen bij het ene bedrijf en doorrijden naar het andere om een paar dieren op te pikken, mag voorlopig niet meer. Biggen mogen alleen naar een andere varkenshouderij worden gebracht als ze zijn onderzocht op het varkenspestvirus. Vervoerders moeten hun vrachtwagens na elke lossing wassen op een erkende wasplaats. Voor andere dieren dan varkens gelden geen beperkingen in het buffergebied.De preventieve maatregelen tegen varkenspest treffen ook dierenartsen, veetransporteurs, voerleveranciers en andere boeren. Zij die met varkens werken, mogen pas drie dagen na een bezoek aan een boerderij in het gebied, een varkensbedrijf buiten de zone bezoeken. Mest mag het gebied niet meer verlaten. Boeren moeten dat binnen het buffergebied injecteren.

De bufferzone ligt tussen de A1 vanaf de Duitse grens, de IJssel, het Pannnerdens Kanaal en de Rijn tot aan de Duitse grens. In de zone liggen 1950 varkensbedrijven met 129.000 zeugen, 34.000 opfokzeugen en 786.000 vleesvarkens. Behalve de donderdag ingestelde bufferzone heeft Veerman eerder deze week rond Winterswijk een toezichtgebied ingesteld. Daarin liggen negentien bedrijven met in totaal 150.000 varkens.

De Algemene Inspectiedienst (AID) voert permanent toezicht uit in de gebieden. Sinds dinsdag heeft de dienst al meerdere malen moeten optreden. De AID heeft vier vrachtwagens aangehouden. Ook zijn er tientallen transporten aangehouden bij de grens en teruggestuurd naar Duitsland.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren benadrukken dat minister Veerman slechts „voorzorgsmaatregelen” heeft genomen. In Nederland is nog geen enkele verdenking van varkenspest of een mogelijke uitbraak van de besmettelijke ziekte, aldus de sector. De maatregelen zouden ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft, mocht de ziekte hier toch uitbreken.

Ook Veerman schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de bufferzone een „preventieve” zone is, die insleep en verspreiding van het virus in Nederland kan voorkomen. De situatie in Duitsland noemt hij „zorgelijk.” De bewindsman sluit niet uit dat er meer uitbraken zullen volgen.

Woordvoerder M. Schoneveld van de afdeling Achterhoek van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders zegt dat de preventieve maatregelen hard nodig zijn.

In België breidde het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de preventieve maatregelen tegen varkenspest uit Duitsland uit naar het Nederlandse buffergebied. „Nu zich een haard dicht bij Nederland bevindt, is waakzaamheid meer dan ooit noodzakelijk”, aldus het FAVV donderdag. Belgische varkensboeren hebben veel contacten met hun Nederlandse collega’s. Het Belgische voedselagentschap vraagt de eigen varkenssector contacten met Nederlandse en Duitse varkensbedrijven te beperken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer