Binnenland

Hooikoortspatiënt heeft het zwaar

APELDOORN - Het heeft weinig met hooi te maken, nog minder met koorts, toch heet het hooikoorts. Minstens 5 procent van de Nederlanders heeft er last van. Dat zijn 800.000 mensen. Als de natuur in bloei schiet, schieten zij vol. Met tranen.

Binnenlandredactie
11 May 2006 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Mensen met hooikoorts hebben het dezer dagen zwaar te verduren. Door het warme weer lopen bomen, bloemen, planten, grassen en pollen versneld uit.De lucht is vergeven van het stuifmeel. Het daalt als een groengele deken neer op auto’s en ramen. En het dringt neuzen en kelen binnen. Met alle gevolgen van dien: genies, gehoest, prikogen en soms lichte benauwdheid.

Apotheken en drogisterijen kunnen de medicijnen tegen hooikoorts niet aanslepen. Sommige apotheken zijn al overgegaan op rantsoen: niet meer dan twee pillen per patiënt.

Het Leids Universitair Medisch Centrum publiceert op internet een pollenkalender en een weersverwachting voor hooikoortspatiënten. Die voor vrijdag? Opnieuw zeer ongunstig. Het leed is nog lang niet geleden. De hooikoortsperiode duurt officieel tot eind augustus.

Niet alleen boeren, ook hooikoortspatiënten snakken naar een flinke regenbui. Dan spoelt de lucht schoon en neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af.

Op het platteland zit meestal drie tot vijf keer zo veel stuifmeel in de lucht als in de stad. Ook langs drukke autowegen neemt de hoeveelheid stuifmeel toe, waarschijnlijk als gevolg van sterke luchtwervelingen. Hooikoortspatiënten zijn aan de kust het best af. De lucht is daar het schoonst.

Op internet zijn legio tips tegen hooikoorts te vinden. Niet wrijven in jeukende ogen, want dan wordt de pijn alleen maar erger. Druppelen geeft verlichting. Wie naar buiten gaat, doet er verstandig aan een zonnebril op te zetten ter bescherming tegen stuifmeel.

Houd de ramen van de auto zo veel mogelijk dicht. Wie op pad moet, kan het beste ’s morgens vroeg vertrekken. Dan is het buiten nog relatief gunstig. Naarmate de dag vordert, wordt de situatie voor hooikoortspatiënten slechter.

Hooikoortspatiënten kunnen ook thuis de nodige maatregelen nemen om het enigszins leefbaar te houden. Zorg voor een stofvrije slaapkamer, sluit de ramen zo veel mogelijk, maai niet zelf het gras en droog de was niet buiten, want pollen kunnen zich in kleding nestelen. En: ook al staat het nog zo gezellig, zet geen boeket met bloemen op tafel, want dat is zelfkastijding.

De opvallendste tip tegen hooikoorts is zoenen. Japanse wetenschappers voerden een onderzoek uit bij 24 mannen en vrouwen met hooikoorts. Uit de resultaten bleek dat zoenen een probaat middel is tegen de productie van histamine, de stof die hooikoorts opwekt. Dit ’medicijn’ hoeft niet veel te kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer