Economie

Consumenten geven minder uit aan duurdere spullen

Consumenten hebben in mei minder uitgegeven dan in dezelfde maand van 2001.

ANP
10 July 2002 10:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

De totale omzet in de detailhandel lag 0,4 procent lager dan in mei vorig jaar. Ook winkelen is duurder geworden, in de maand mei was shoppen 3,2 procent duurder dan in mei 2001. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen stegen wel, maar minder dan de afgelopen maanden. De Nederlandse huishoudens hebben in mei gemiddeld voor 1000 euro bij de detailhandel uitgegeven, dat is meer dan 7 miljard euro.

Nederlanders kochten vooral minder non–food artikelen. De grootste omzetdalingen waren bij textielsupermarkten en bovenkledingwinkels. De winkels in consumentenelektronica zagen in mei de omzet met 17,4 procent toenemen. De gemiddelde volumedaling in non–foodwinkels was in mei 3,8 procent lager dan in mei 2001. Per saldo is de omzet 0,4 procent gedaald, omdat de prijzen 3,5 procent stegen.

In de voedingsmiddelenbranche zwakt de prijsstijging steeds verder af. Tussen januari en mei is de sterke stijging steeds minder geworden. De prijzen stegen in mei met 2,9 procent, in januari lag dat percentage nog op 7,5.

Bij supermarkten en speciaalzaken in voedingsmiddelen lag het omzetvolume 5,6 procent hoger. De totale omzet kwam 8,7 procent hoger uit. Supermarkten zagen de omzet 10,2 procent hoger uitkomen in mei dit jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer