Deel Suriname tot rampgebied verklaard
PARAMARIBO - De gevolgen van de overstromingen in delen van Suriname worden steeds ernstiger. President Ronald Venetiaan heeft maandagavond de getroffen gebieden officieel tot rampgebied uitgeroepen.
Duizenden mensen zijn dakloos geworden, terwijl onhygiënische toestanden en een gebrek aan water en voedsel de gezondheid van tienduizenden anderen bedreigen. Berichten over drie kinderen die zouden zijn verdronken, worden door de autoriteiten tegengesproken.Venetiaan heeft via de televisie de bevolking opgeroepen solidariteit te betonen en met alle mogelijke middelen bij te dragen om de ramp te bestrijden. Het is voor het eerst in de recente geschiedenis dat natuurgeweld ertoe geleid heeft dat een bepaald gebied in Suriname tot rampgebied is verklaard.
Zeker 175 dorpen en kleine woongemeenschappen zijn door de watersnood getroffen. Het ergst zijn de dorpen langs de rivier Boven-Suriname er aan toe. Veel dorpen staan vrijwel volledig onder water. Infrastructuur is weggespoeld, van de 29 scholen zijn er 24 gesloten.
Maar ook in het meer oostelijk gelegen gebied langs de Marowijnerivier is de toestand nijpend. In totaal zijn minstens 25.000 mensen direct of indirect door de overstromingen geraakt, zegt Venetiaan.
Vooral de voedselvoorziening is in gevaar gekomen doordat voorraden zijn weggespoeld en landbouwgronden onder water staan of onbereikbaar zijn.
De hulpverlening komt langzaamaan op gang. Coördinerend minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling zegt dat de eerste zorg het bevoorraden van de dorpen is. Politie en leger zijn ingezet om de rust te bewaren. Felisi ontkent dat er slachtoffers zijn gevallen. Wel is volgens hem een klein kind verdronken, maar dat zou niet zijn gebeurd als gevolg van de overstromingen.
In delen van het binnenland is in vijf dagen tijd ruim 450 millimeter regen gevallen. De weersvoorspellingen voor de komende dagen geven weinig reden tot optimisme. Niet alleen in het binnenland wordt opnieuw zware regenval verwacht. Ook in de kuststrook, waaronder de hoofdstad Paramaribo, moeten de bewoners zich opmaken voor enorme hoosbuien.
Maandag en afgelopen nacht zorgde aanhoudende regenval al voor de nodige problemen in Paramaribo. Het Surinaamse crisisteam overweegt om als het water blijft stijgen, een deel van de getroffen bewoners te evacueren. Daartoe zullen twee hooggelegen vliegveldjes in het binnenland in gereedheid worden gebracht.
Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking heeft maandag haar Surinaamse collega Van Ravenswaay laten weten dat Nederland klaarstaat om te helpen waar dat nodig is. Van Surinaamse zijde is officieel nog geen concrete hulpvraag binnengekomen.
Ook vanuit Verenigde Naties is ondersteuning aangeboden. Hulporganisaties zoals Cordaid en het Rode Kruis staan eveneens gereed om de helpende hand te bieden. Cordaid heeft inmiddels 75.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp.
Andere organisaties en particulieren in zowel Nederland als Suriname zijn begonnen met het inzamelen van geld en hulpgoederen.