Economie

„Halvering uitstoot CO2 haalbaar”

DEN HAAG - Een commissie van deskundigen acht halvering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland mogelijk. Om dat in 2050 te bereiken moeten de investeringen van de overheid in energiebesparing en duurzame energie verdubbeld worden: van 1 miljard naar 2 miljard per jaar.

Redactie economie
9 May 2006 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Commissievoorzitter Rein Willems, de topman van Shell-Nederland, overhandigde het rapport ”Meer met energie, kansen voor Nederland” maandagmiddag aan minister Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Geel (Milieu). Het plan is het resultaat van samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties.Van Geel hoopt dat het rapport een belangrijke rol gaat spelen bij de onderhandelingen om te komen tot een nieuw kabinet. Brinkhorst ziet in de aanbevelingen van de commissie een „aanscherping” van het beleid.

Volgens de commissie ligt de oplossing voor het energievraagstuk in een verduurzaming van de energiehuishouding. „We kunnen niet doorgaan met de huidige manier van verbranden van fossiele brandstoffen. De beschikbaarheid van gas en olie wordt steeds problematischer.”

De commissie stelt wel dat de noodzakelijke omvorming van de energie ofwel de energietransitie vraagt om een „consistent langetermijnbeleid van minstens drie tot vier kabinetsperioden.”

De commissie meent dat er in de komende anderhalf jaar voldoende geld beschikbaar is voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken, dankzij onder meer aardgasbaten en de overeenkomst die gesloten is rond het langer openhouden van de kerncentrale Borssele.

Meer dan tachtig mogelijkheden heeft de commissie onderzocht om te komen tot een meer duurzame energievoorziening, daaruit zijn er 26 geselecteerd die de meeste kansen bieden. Het gaat niet alleen om het omvormen van de energievoorziening in elektriciteitscentrales, maar ook om het rijden op alternatieve brandstoffen en energiebesparing in gebouwen, landbouw en industrie.

Kernenergie ziet de commissie niet als een oplossing voor het energievraagstuk op een termijn van vele tientallen jaren. Wel kan meer kernenergie nodig zijn om te voorkomen dat Nederland over tien tot vijftien jaar in de knel gaat komen met de energievoorziening.

Volgens voorzitter Richard de Lange van EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven in Nederland, heeft de energietransitie kans van slagen, maar alleen als de overheid bereid is gedurende tientallen jaren miljarden euro’s te investeren in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen en zuinige energietoepassingen. „Het welslagen van de energietransitie valt of staat met een langjarig consistent overheidsbeleid, dat niet zoals nu met de regelmaat van de klok verandert.”

Politieke partijen reageerden over het algemeen positief op het verschenen rapport. Zo is de VVD tevreden dat kernenergie, naast schone toepassing van fossiele brandstoffen, wordt erkend als een mogelijkheid om op korte termijn iets aan de energieproblematiek te doen. De liberalen vinden het echter teleurstellend dat daar maar in twee zinnetjes iets over wordt gezegd.

PvdA-Tweede Kamerlid Samsom vindt wel dat het kabinet met het rapport „een flinke draai om de oren krijgt.” Volgens hem is er nu „nauwelijks sprake van een stabiel overheidsbeleid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer