Binnenland

Harde aanpak pesten op internet bepleit

TILBURG - Digitaal pesten is volgens ongeveer 44 procent van de Nederlandse bevolking geen probleem. Toch vindt bijna 80 procent dat pesten via internet of mobiele telefoons hard moet worden aangepakt.

Binnenlandredactie
2 May 2006 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

Dat blijkt dinsdag uit een nationale enquête van de website NieuwsZicht.com.Bij digitaal pesten worden slachtoffers via het internet of mobiele telefoons uitgescholden en in sommige gevallen bedreigd. In extreme gevallen, ook wel happy slapping genoemd, worden opnames gemaakt van lichamelijke mishandeling van een slachtoffer. De opnames worden vervolgens op websites aangeboden en doorgestuurd per mobiele telefoon.

Uit de enquête komt naar voren dat bijna 20 procent van de Nederlanders het digitaal pesten wel als groot probleem ziet. Ongeveer een derde van de ondervraagden heeft daarover geen mening. Opvallend is dat juist slachtoffers het probleem niet erkennen, terwijl het percentage veel lager ligt bij mensen die nooit zijn gepest. Meer dan 20 procent van de ondervraagden zegt slachtoffer te zijn geweest van digitale pesterijen. Ruim 18 procent zegt zelf wel eens iemand gepest te hebben. Opvallend is dat, net als bij de traditionele vorm van pesten, de daders meestal zelf ook slachtoffer zijn geweest.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de redactie van de website NieuwsZicht.com. Nieuwszicht is een niet commerciële website die zich richt op actualiteiten en discussie. Aan het onderzoek deden 2346 mensen mee, voornamelijk mannen. Van de ondervraagden was ruim 85 procent tussen de 13 en 30 jaar oud.

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) is een actie gestart tegen digitaal pesten. De campagne genaamd ”Stop digitaal pesten” is vooral gericht op jongeren en moet ervoor zorgen dat ouders en verzorgers het gedrag van de kinderen op het internet beter controleren.

Van de ondervraagden is ruim de helft bekend met de spotjes van SIRE. Hiervan denkt ruim 70 procent dat de campagne geen effect zal hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer