Veerman opent ”loungestal” voor varkens
RAALTE (ANP) - Aparte ligplekken, een voederbak per twee varkens in plaats van voor een kleine massa, meer ruimte en lekkere grond om in te wroeten.
In het Brabantse Raalte vertoeven 144 varkens sinds woensdag eerst in een soort ”loungestal” alvorens ze worden afgevoerd naar de slachter.Minister Veerman (LNV) opende woensdag de proefstal, die drie jaar in gebruik zal zijn. In de ruimte wordt rekening gehouden met „tien wetenschappelijk bepaalde basisbehoeftes” van de dieren, die het welzijn van de varkens vergroten.
”Varkens in ComfortClass” is een project van LTO Nederland en de Dierenbescherming. De dieren worden 24 uur per dag met tien camera’s gevolgd om te zien of de wetenschappelijke aanpak daadwerkelijk aan de tien behoeften van de varkens voldoet. Veerman noemde een dergelijke vernieuwing van levensbelang voor de toekomst van de veehouderij in Nederland.
Studenten zullen de dieren de komende tijd nauwgezet in de gaten houden. „Varkens zijn sociale dieren en gaan vaak samen eten. Wij willen weten of dat daadwerkelijk gebeurt en hoe vaak”, geeft student diermanagement M. Van Mellem als voorbeeld.
Volgens K. de Greef, onderzoeker van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, is de stal het product van jarenlang onderzoek. „Hier is gekozen voor wat wetenschappelijk het beste is voor het dier. We hebben bewust niet de natuurlijke situatie zo dicht mogelijk willen benaderen, want de natuur heeft ook zo haar pijnpunten.”
Zo kan het bijvoorbeeld buiten akelig koud zijn voor die beesten. Deze stal heeft wat welzijn betreft het beste te bieden”.
Volgens T. Posthumus Meyjes, algemeen directeur van de Dierenbescherming, denkt zijn achterban gevarieerd over het project. „Natuurlijk blijft ons ideaalbeeld het biologisch boeren. In deze stal kunnen de varkens niet naar buiten, dat vind ik jammer. Toch is dit een belangrijke stap voorwaarts”.
Hij onthulde dat de Dierenbescherming zelfs binnenkort haar logo op een bepaald type vlees in de supermarkt gaat brengen. „Het gaat om vlees verkregen uit een soortgelijk project. Als mensen dit soort vlees gaan kopen in plaats van wat van de reguliere sector komt, zijn we stap dichter bij ons einddoel”.