Man blijft worstelen met kleding
GOUDA (ANP) - Mannen dragen kleding toch vooral uit praktische overwegingen en niet zoals menige vrouw, die zich toch vooral „wil kleden.”
De trend onder mannen is comfort, concludeert Anne-Tjerk Mante, schrijver van het boek ”Afgaan op uiterlijk. Over mannen en kleding”.De rijksambtenaar reikte het boek, dat vooral een historisch overzicht is van wat mannen door de eeuwen heen zoal hebben gedragen, maandag uit aan minister Zalm van Financiën.
Mante kwam in 2004 in het nieuws als de man die de strijd zou zijn begonnen tegen het dragen van witte sokken op het ministerie van Financiën. Het was de directe aanleiding voor dit boek, waarin hij de lezer vooral een passpiegel wil voorhouden.
Hij vindt het opvallend dat veel Nederlanders slecht oordelen over het kleedgedrag van de Nederlandse man, maar zichzelf niet herkennen in dat beeld. „De meest extreme opvatting die ik hierover mocht vernemen, luidt: Nederlanders vormen het slechtst geklede vol ter wereld. Die afschuwelijke hang naar gemakkelijk en comfortabel. Zelfs het Letse straatbeeld stemt vrolijker”, tekende hij op.
Waarheid of niet, de ambtenaar op Financiën constateert dat de laatste jaren in Nederland een grotere diversiteit aan kledingstijlen is ontstaan. En dat ondanks de opvallende groepscode waar mannen zich volgens hem in Nederland vooral aan houden.
„Het is een opvallende tegenstrijdigheid. Nederland heet een land van individualisten te zijn, maar aan de andere kant is het toch vooral: doe maar gewoon en hou je aan de groepscode.” Als opvallende stijlen noemt hij onder andere gothic, hiphop en de diverse stromingen in punk.
„Wat altijd is gebleven, is casual: spijkerbroek met shirtje en gympen. Dat komt nog steeds het meeste voor. Ik zie verbetering, dat er bij mannen meer aandacht komt voor gepast gekleed gaan. Dat komt vooral door de aandacht die media schenken aan kleding voor de man, zoals een magazine als Esquire, dat ieder jaar de best geklede man van Nederland kiest.”
Toch durven volgens de auteur veel mannen het nog niet te hebben over kleding. „Het zit Nederlanders gewoonweg niet in de genen om zich met stijl en gevoel te kleden. Dat besef is er ook onder de Nederlandse man zelf, omdat die toch vooral roept dat de Italianen en Fransen het veel beter kunnen.”
Toch is er hoop, want naar Mantes idee durven vooral de jongeren steeds meer te praten over kleding. Daar komt nog bij dat steeds meer topsporters goed gekleed gaan en niet in hun trainingspak. Het is daarom wellicht een kwestie van jaren dat Mante aan zijn vervolg kan beginnen onder de titel: ”De Nederlandse man steeds beter gekleed”.