Binnenland

Maatregelen tegen smokkel asielzoekers

DEN HAAG (ANP) – Opvangcentra nemen extra veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) spoorloos verdwijnen.

20 April 2006 18:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

De jongeren en het personeel in de zogeheten campussen krijgen vanaf juli een elektronisch toegangspasje om een verblijf in te komen.Ook komen er op het terrein slimme camera’s te hangen om beter toezicht te kunnen houden. Die moeten de huidige bewakingscamera’s aanvullen. Sinds begin februari zijn er al dag en nacht minimaal twee medewerkers aanwezig. Dat moet de jongeren meer veiligheid bieden, zo kondigde minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) donderdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding daarvoor was de verdwijning van 125 Indiase ama’s uit asielzoekerscentra sinds oktober 2004. In dat verband waren recent zeven mensen aangehouden in een onderzoek naar mensensmokkel. Justitie verdenkt hen ervan lid te zijn van een Nederlandse schakel in een internationaal netwerk dat Indiase jongens tegen betaling illegaal Europa binnenbracht.

De jongens moesten geld verdienen voor hun familie in India. De betrokken ama’s gingen zelf uit de opvangcentra weg om naar Frankrijk of Italië te worden gesmokkeld. De Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) kreeg in oktober 2004 de eerste signalen binnen over de verdwijning van Indiase ama’s. Een jaar later begon het strafrechtelijk onderzoek naar de bende. In de tussentijd verdwenen er nog steeds Indiase ama’s met onbekende bestemming.

De Kamer had Verdonk om opheldering gevraagd en wilde vooral weten wat er tussen de eerste signalen en het uiteindelijke onderzoek is gebeurd. Volgens de bewindsvrouw is dat veel. Zo zijn de Indiase ama’s naar aanleiding van de aanhoudende signalen over verdwijningen eind 2004 op één locatie ondergebracht (Oisterwijk) om mogelijke verdere verdwijningen te voorkomen.

Ook is de informatie van de IND binnen een maand doorgegeven aan de specialisten bij de politie die zich met mensensmokkel bezighielden. Ook de regionale politie Midden– en West–Brabant werd ingelicht. In mei vorig jaar begon de IND een onderzoek naar de zaak, dat uiteindelijk tot het strafrechtelijk onderzoek leidde.

Verdonk benadrukt dat ze ondanks alle maatregelen niet kan voorkomen dat ama’s uit de centra weglopen, tenzij ze in gesloten locaties worden opgevangen. De Tweede Kamer houdt volgende week een debat over de kwestie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer