Hulpdiensten Schiphol niet klaar voor nieuwe aanpak
DEN HAAG (ANP) – Het is wat optimistisch te denken dat alle hulpdiensten die zijn betrokken bij de rampenbestrijding op Schiphol op 1 januari 2007 al op elkaar zijn ingespeeld. Deskundigen wezen er donderdag tijdens een onderhoud met de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken op dat de betrokkenen tijd nodig hebben om te wennen aan de veranderingen die kleven aan de vorming van de veiligheidsregio Kennemerland per 1 januari 2007.
De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) stelden de Tweede Kamer onlangs voor om de gemeente Haarlemmermeer en Schiphol onder te brengen in de veiligheidsregio Kennemerland. De burgemeester van Haarlem krijgt hierdoor de coördinatie van de hulpverlening als er een ramp gebeurt op luchthaven Schiphol. Nu maakt Schiphol deel uit van de gemeente Haarlemmermeer, die valt onder de politieregio Kennemerland. De brandweer en geneeskundige hulpdiensten op Schiphol vallen echter onder Amsterdam. De ministers willen een einde maken aan die versnippering.Ook in de nieuwe opzet zullen betrokkenen tijd nodig hebben om zaken op elkaar af te stemmen, stelde J. Beekman, districtscommandant Schiphol. De toezegging dat Kennemerland er een brandweercompagnie bij krijgt, is volgens E. Oomes, brandweercommandant op Schiphol, pas echt een oplossing als de groep goed is ingewerkt. Net als M. Beuving (commandant van de Koninklijke Marechaussee) wijst hij op het belang dat alle diensten goed kunnen samenwerken. „Bij de brandweer gaat het erom dat korpsen uit de omgeving er zo snel mogelijk zijn. De grenzen op bestuurlijk gebied zijn dan minder belangrijk, als de aansturing maar goed is".
Beuving had het liefst gezien dat Schiphol een status aparte had gekregen. „Maar de samenwerking met Kennemerland is goed en ook justitie hier is vertrouwd met Schiphol. Het is dus alleen zaak dat er snel wordt opgeschaald bij een grote ramp".
Ook Schiphol–directeur G. Cerfontaine zou liever zien dat Schiphol een aparte veiligheidsregio wordt. „Dat is gebaseerd op ervaring die uitwijst dat je heel snel op landelijk niveau maatregelen moet nemen. Je hebt toch justitie nodig als er een gijzeling is en je moet bijvoorbeeld ook snelweg A4 kunnen afsluiten. Maar met de nu gekozen optie kunnen we leven".