Buitenland

Ontwikkeling JSF achter op schema

WASHINGTON - De ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) ligt 23 maanden achter op schema en pakt 30 procent duurder uit dan oorspronkelijk geraamd. Dit bleek vrijdag uit een rapport van de Government Accountability Office (GAO), een soort Algemene Rekenkamer van het Amerikaanse Congres.

Buitenlandredactie
18 April 2006 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Den Haag zijn de conclusies niet nieuw. Ze bevestigen bevindingen die een jaar geleden al door de GAO werden gedaan. Staatssecretaris Van der Knaap heeft de Tweede Kamer daar toen al van op de hoogte gesteld, aldus de woordvoerster.Ze zei zaterdag dat het JSF-programma goed op schema ligt op basis van de bijgestelde planning. De Nederlandse regering moet voor het eind van het jaar een besluit nemen over de aanschaf van de JSF voor de Nederlandse luchtmacht, als vervanger van de F16-gevechtsvliegtuigen.

De linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks zouden dinsdag in de Tweede Kamer opheldering vragen aan staatssecretaris Van der Knaap van Defensie over de oplopende kosten van de ontwikkeling van de JSF. Dat het productieproces van het gevechtsvliegtuig is vertraagd, verbaast PvdA-Kamerlid Timmermans niets. Hij pleit ervoor om „geen onomkeerbare stappen te zetten.”

SP’er Van Velzen vindt dat het kabinet niet in deze regeerperiode een besluit moet nemen over aanschaf van de JSF. „Alles wijst erop dat dit project een financieel fiasco wordt”, aldus de politica. „Nu besluiten om het toestel aan te schaffen, is eigenlijk vragen om een parlementaire enquête over een paar jaar.”

Omdat Nederland geld steekt in de ontwikkeling van de JSF, kan ons land het vliegtuig met korting aanschaffen. Timmermans wil dat Van der Knaap opnieuw uitrekent wat de bouw van de straaljager de belastingbetaler gaat kosten.

GroenLinks vindt dat Nederland niet mee moet doen met de ontwikkeling van de JSF, maar dat de luchtmacht beter te zijner tijd een kant en klaar vliegtuig kan kopen.

Het GAO ontdekte een patroon van „te laat, te duur” bij nieuwe Amerikaanse wapenprogramma’s. Het Future Combat System, een groep van bemande en onbemande legervoertuigen die in een netwerk moet samenwerken, loopt vier jaar achter en kost 48 procent meer dan gepland. De Global Hawk, een onbemand spionagevliegtuig, bracht het zelfs op een kostenoverschrijding van 166 procent.

Bij de 23 onderzochte nieuwe wapenprogramma’s constateerde het GAO een kostenoverschrijding van in totaal naar schatting 23 miljard dollar en een gemiddelde vertraging van twee jaar. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, wil in de periode 2005-2009 1,3 biljoen dollar besteden aan nieuw wapentuig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer