Economie

Steenkool en gas steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Steenkool zal naast gas de komende jaren de meest gewilde brandstof zijn. Zij zullen het grootste gedeelte van de groeiende vraag naar brandstoffen voor hun rekening nemen.

13 April 2006 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:39
ROTTERDAM – De vraag naar steenkolen als brandstof zal de komende jaren fors toenemen vanwege de groeiend energiebehoefte. De grondstof komt hiermee op eenzelfde niveau als aard gas. Op de foto’s de verwerking van steenkool in de Rotterdamse haven. Foto
ROTTERDAM – De vraag naar steenkolen als brandstof zal de komende jaren fors toenemen vanwege de groeiend energiebehoefte. De grondstof komt hiermee op eenzelfde niveau als aard gas. Op de foto’s de verwerking van steenkool in de Rotterdamse haven. Foto

Dat concludeert advies- en accountantskantoor PricewaterhouseCoopers in zijn jaarlijkse rapport over de energiesector, dat donderdag verscheen.De huidige consolidatieslag in de wereldwijde energiesector zal volgens het onderzoek op termijn leiden tot zes grote Europese energiebedrijven. Het rapport, getiteld ”The Big Leap: Utilities Global Survey”, is gebaseerd op de mening van de directies van energiebedrijven in 43 landen.

De huidige in snel tempo samenklonterende energiesector bereikte vorig jaar een recordhoogte wat de totale waarde aan fusies en overnames betreft. Die steeg van 123 miljard dollar (101 miljard euro) in 2004 tot 196 miljard dollar vorig jaar.

Toch maken Europese managers in de energiesector zich in toenemende mate zorgen over het aanbod van bronnen in de komende decennia. Zo zijn twee keer zo veel managers dan vijf jaar geleden van mening dat de kansen op een stroomonderbreking in vergelijking met 2001 groter in plaats van kleiner zijn geworden.

De Europese directies van energiebedrijven maken zich ook zorgen over de trage ontwikkeling van duurzame energiebronnen en de onzekerheid op het gebied van regelgeving. De komende 25 jaar zal er 13.000 miljard dollar moeten worden geïnvesteerd om aan de energiebehoefte te voldoen. Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat overheden en wetgeving hen belemmeren in het maken van plannen voor de lange termijn.

Verder blijkt uit het rapport dat kernenergie helemaal op de agenda terug is. De helft van de ondervraagden verwacht dat het belang van kernenergie als gevolg van het broeikaseffect zal toenemen. In Nederland zijn twee kerncentrales gebouwd: in Dodewaard (gesloten in 1997) en in Borssele. De centrale in de Zeeuwse plaats is nog in bedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer