KPN kwetsbaarder als overnamedoelwit
AMSTERDAM - Pogingen van KPN om zijn beschermingswal overeind te houden zijn dinsdag mislukt. De aandeelhouders verboden het telecomconcern een deel van zijn aandelen onder te brengen bij de Stichting Bescherming KPN.
Het voorstel om de beschermingsconstructie te verlengen werd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam met een kleine meerderheid van de stemmen verworpen. Dat kwam mede doordat de Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Group tegenstemde. De vermogensbeheerder bezit ongeveer een kwart van de aandelen in KPN. De meeste Nederlandse aandeelhouders stemden voor het behoud van de constructie.Omdat de aandeelhouders de bescherming door middel van preferente aandelen hebben afgebroken, bezit KPN weinig verdediging meer tegen een vijandig overnamebod. Tijdens de vergadering werd namelijk ook het gouden aandeel formeel afgeschaft. Het aandeel dat de Nederlandse overheid de macht gaf om een overname te blokkeren, werd eind vorig jaar al teruggekocht door KPN. In 2000 vormde het gouden aandeel nog het belangrijkste obstakel bij een overnamepoging van het Spaanse Telefonica.
De enige bescherming die nu nog resteert, is het recht van de Stichting Bescherming KPN om bij een overnamebod een optie op preferente aandelen uit te oefenen. President-commissaris Risseeuw reageerde teleurgesteld op het besluit van beleggers om de andere voorgestelde verdediging niet langer toe te staan: „We moeten ermee leven; het zij zo.”
Een vertegenwoordiger van Nederlandse pensioenfondsen, waaronder ABP en PGGM, constateerde dat de laatste belangrijke beschermingswal van KPN nu is neergehaald. Dat gebeurt uitgerekend in een periode waarin wordt gespeculeerd over de verkoop van het telecomconcern aan een grote buitenlandse branchegenoot. Volgens analisten is KPN echter te duur. Mogelijk zullen grote investeringsmaatschappijen, zoals het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts, op termijn een bod doen.
President-commissaris Risseeuw liet zich ontvallen dat hij KPN in Nederlandse handen wil houden. Topman Scheepbouwer zei over de overnamespeculaties: „KPN staat sterk. We zullen ieder bod op zijn merites beoordelen.” Hij constateerde in dat licht ook dat de Duitse dochter E-Plus wordt ondergewaardeerd, evenals de divisie voor vaste telefonie.
De topman verwacht veel van de nieuwe divisie internettelevisie. Consumenten kunnen vanaf 1 mei bij KPN internet-tv bestellen. Het telecomconcern loopt daarmee ongeveer twee maanden achter op concurrent Tele2.
KPN heeft de techniek over circa twee weken op orde. Vanaf 1 mei rolt de onderneming de dienst landelijk uit. Het telecomconcern zal tussen de veertig en de vijftig televisiekanalen aanbieden, waaronder de populairste Nederlandse kanalen en een erotiekzender.
KPN heeft nu al digitale televisie. Met een speciaal kastje kunnen consumenten tv-beelden van hogere kwaliteit ontvangen dan via de reguliere kabel mogelijk is.