El Bulli in Spanje beste restaurant ter wereld
LONDEN (ANP) - Wie eens prettig uit eten wil gaan en het niet erg vindt om pas in 2007 aan de beurt te zijn, moet naar El Bulli in Spanje.
De eetgelegenheid van chef-kok Ferran Adria in Rosas is door het tijdschrift Restaurant uitgeroepen tot beste van de wereld.De jury bestond uit ruim 550 lekkerbekken, recensenten en koks. Ze vonden El Bulli net iets beter dan The Fat Duck in het Verenigd Koninkrijk en Pierre Gagnaire in Frankrijk.
Op de kaart van El Bulli staan onder meer Parmezaanse kaas in de vorm van spaghetti, wortelschuim en ijs met foie gras. De uitspanning is slechts zes maanden per jaar open: de andere zes is Adria bezig met het bedenken en proberen van nieuwe gerechten.
In de top tien staan verder restaurants in de VS, Australië en Monaco. Tot de eerste vijftig behoren tien eetgelegenheden met een Franse keuken.
Nederland is op de negentiende plaats vertegenwoordigd door Oud Sluis in Sluis, vorig jaar bekroond met een derde Michelinster. Gastheer Geoffrey Hendrikse sprak van een „heel belangrijke, mooie onderscheiding, hoewel we voor onze gasten koken, niet voor de prijzen.”