Opinie

Gecijferd

In Wales staat een prachtige abdij: Tintern Abbey. Ik was daar onlangs met een groep studenten van onze lerarenopleiding en een meester in de onderwijskunst.

10 April 2006 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

Aan de ruïne van deze abdij is een heleboel onderwijs te ontlenen. Het is puur genieten om te zien hoe breed en diep de kennis kan zijn die studenten opdoen en hoe dat bij hen verwortelt.In zo’n oude abdij zijn getalsverhoudingen niet toevallig. Middeleeuwse bouwmeesters werkten niet alleen met gehele veelvouden van één voet. Ze gebruikten bij voorkeur mooie getallen die een symbolische waarde hebben: drie, zeven, tien en dergelijke. Getallen in zo’n bouwwerk stellen dan dus iets voor.

Ook zonder symboliek kunnen getallen veelzeggend zijn. Niet voor niets wordt door wiskundeleraren het belang van hun vak aangegeven met het begrip ”gecijferdheid”.

Getallen kunnen in hun naaktheid onvoorstelbaar zijn, onaantastbaar en massief, gruwelijk. Ontroerend soms. De werkelijkheid erachter stelt ons vragen en laat zich bevragen. Een rijtje.

6.500.000.000; zes komma vijf miljard. Het aantal mensen op deze aardbodem. Als je er iedere seconde een telt, doe je er 206 jaar over. Een onvoorstelbare hoeveelheid mensen.

6 procent van deze wereldbevolking heeft 60 procent van het bezit in handen. Meer dan de helft van de mensheid heeft slechts twee dollar per dag te besteden. Hiervan moeten ze ziel en lichaam bij elkaar houden, zoals de Engelsen zeggen. Een bezigheid die hun de hele dag kost.

1.000.000; een miljoen. Het aantal vermoorde kinderen in de moederschoot in Nederland sinds 1981. Onder de formele aanduiding van abortus provocatus worden weerloze wezens in stukken geknipt en afgevoerd per stofzuiger. Kippen moet je op een humane manier slachten. Mensjes worden op een beestachtige manier geofferd met speciaal ontworpen tang en schaar.

360 graden feedback. Een modewoord binnen integraal personeelsbeleid, ook binnen het onderwijs. Om te weten hoe we ons werk doen draaien we rond onze as en vragen aan iedereen die met ons te maken heeft hoe we ons werk doen. Leraren vragen dat aan ouders, leerlingen, collega’s, leidinggevenden. En dat leidt dan tot een POP, een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Omdat dit voor elke medewerker geldt, krijgt zo’n instrument bijna automatisch een beheersmatige insteek. En dat terwijl we tevoren best weten welke docent elke dag ook zelf leert en welke docent tot stilstand is gekomen. Voor de eerste categorie is een standaard POP lang niet altijd nodig en soms schadelijk. De tweede categorie is nogal eens resistent tegen POP’s.

Een benadering van een andere kant richt zich op een grondige bezinning op ontwikkeling en groei van mensen, leidinggevenden, docenten en leerlingen. Hoe help je elkaar om niet stil te staan op de levensweg? Hoe wordt iemand zo geraakt dat de kool weer gaat gloeien? Technieken schieten daarvoor tekort. Als schepsel Gods is iedereen aangelegd op groei. Daarvoor moet er niet aan de haren worden getrokken, maar moet de potgrond oké zijn.

19; negentien. Het aantal jonge mensen dat in onze gemeente belijdenis des geloofs hoopt af te leggen bij de herdenking van het heilsfeit van de opstanding van Christus uit de doden. Een zegen.

15,1 jaar; vijftien komma een. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren tussen twaalf en achttien voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben, volgens een onderzoek uit 2005. We zijn relatief vooruit gegaan (…), want deze leeftijd is sinds 1995 niet verder gedaald. Het percentage meisjes met een condoom in hun handtas op een refoschool in ons land, dat ik onlangs vernam, zal ik hier niet vermelden. Dat getal valt niet hard genoeg te maken. Houden we in navolging van de struisvogel onze ogen gesloten?

1; een. Over één zondaar die zich bekeert verblijden zich de engelen in de hemel. Zijn we, ondanks ons, al oorzaak tot blijdschap geweest?

De auteur is manager van de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs aan de Driestar educatief te Gouda

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer