Binnenland

Raad: Justitie negeerde afspraak na Schipholbrand

DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Justitie heeft in strijd met de afspraken zes overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol te vroeg uitgezet. Daardoor heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid hen niet als getuige kunnen horen. Minister Donner (Justitie) reageerde geïrriteerd op deze openlijke kritiek van voorzitter Pieter van Vollenhoven van de raad.

7 April 2006 18:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

Die had vrijdag in de Volkskrant ook gezegd dat het horen van getuigen nu „een moeilijk beheersbare operatie" is. Van Vollenhoven heeft Donner en diens collega Verdonk (Vreemdelingenzaken) later op de dag echter wel laten weten dat het onderzoek naar de fatale brand niet is gefrustreerd door de gang van zaken.„We hebben met genoeg mensen kunnen spreken om het onderzoek goed te doen", verklaarde een woordvoerster van de onderzoeksraad. Wel blijft Van Vollenhoven bij zijn standpunt dat de raad de zes overlevenden niet heeft kunnen horen, omdat Justitie hen zonder overleg had uitgezet.

Op dat verwijt kon het ministerie vrijdag nog niet ingaan. Het departement onderzoekt wel wat er gebeurd zou kunnen zijn, zei een woordvoerder. Het ministerie beschikt echter nog niet over de namen van de overlevenden om wie het gaat.

Door de Schipholbrand kwamen eind oktober elf illegalen om het leven. Van Vollenhoven had in november met Verdonk en Donner afgesproken dat er geen getuigen zouden worden uitgezet die nog niet met de raad hebben gesproken.

De voorzitter wijst er verder op dat al voor de afspraken met de ministers overlevenden uit de zwaarst getroffen vleugels van het uitzetcentrum (K en J) zijn verdwenen. Volgens Van Vollenhoven ging het om 23 getuigen, die zijn uitgezet naar het land van herkomst of simpelweg zijn verdwenen.

Hij vindt het onderzoek naar de Schipholbrand lastiger dan eerdere onderzoeken, die vooral waren gericht op incidenten in de transportsector. De onderzoeksraad zegt onoverzichtelijke lijsten van de bewoners van het cellencomplex te hebben gekregen. De namenlijst van de vleugels K en J was vanaf het begin correct, zo heeft de raad aan het ministerie gemeld.

Volgens Van Vollenhoven heeft de raad pas in maart de dossiers van de getuigen van de Dienst Justitiële Inrichtingen gekregen. Daarnaast bleek het erg lastig te zijn om afspraken te maken met getuigen. Tot nu toe heeft de onderzoeksraad 51 overlevenden gesproken.

GroenLinks wil dat Verdonk en Donner dinsdag in de Tweede Kamer uitleg geven over de gang van zaken. Donner toonde zich na afloop van de ministerraad verbaasd over de uitlatingen van Van Vollenhoven. Twee weken geleden spraken de twee nog over het onderzoek. „Dan sta je versteld als je dit in de krant leest", zei de minister. Hij gaat ervan uit dat alle toezeggingen over het horen van overlevenden gestand zijn gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer