Economie

Havenbedrijf wil belang in Betuweroute

ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam is bereid mee te doen aan de exploitatie van de Betuweroute. Het bedrijf is niet van plan substantieel aandeelhouder te worden en wil een eventueel belang in de goederenspoorlijn tot het minimum beperken, tot maximaal 5 procent.

Redactie economie
6 April 2006 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

Dat zei directeur H. Smits woensdag bij de presentatie van de jaarresultaten van het havenbedrijf.Smits had woensdag overleg met minister Peijs (Verkeer), maar dat beperkte zich tot de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Peijs en Smits hebben afgesproken „binnenkort” elkaar te spreken over de Betuweroute, zei een woordvoerder van de minister.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil voor de Betuweroute in zee met het havenbedrijf, met mogelijk een of meer commerciële partijen ernaast. De bewindsvrouw geeft er de voorkeur aan om spoorbeheerder ProRail voor drie jaar, onder strikte voorwaarden, de goederenspoorlijn te laten runnen.

Peijs zei dinsdag nog niet de indruk te hebben dat het havenbedrijf medeaandeelhouder wil worden. De Kamer heeft de indruk van wel.

Het havenbedrijf heeft er de afgelopen tijd geen geheim van gemaakt vast te houden aan het samenwerkingsverband Green Tulip Railway Company als uitbater van de goederenlijn.

Het havenbedrijf Rotterdam heeft vorig jaar 72 miljoen euro winst behaald. Dat is 14 miljoen euro boven het gemiddelde resultaat van de afgelopen jaren. Het havenbedrijf profiteerde van de aantrekkende wereldeconomie, zo blijkt uit de jaarcijfers.

In 2004 werd de winst van het verzelfstandigde havenbedrijf nog zwaar gedrukt omdat het 55 miljoen euro moest reserveren als gevolg van de RDM-affaire.

De bedrijfsopbrengsten daalden vorig jaar licht van 442 miljoen tot 440 miljoen euro. Dit kwam door een eenmalige bate in 2004. De inkomsten uit havengelden stegen van 226 tot 240 miljoen euro. Ook de inkomsten uit de verhuur van haventerrein nam toe. De goederenoverslag groeide vorig jaar van 348 miljoen tot 366 miljoen ton.

De Rotterdamse haven investeerde vorig jaar 135 miljoen euro, ruim 20 miljoen meer dan een jaar eerder. Het havenbedrijf stootte een aantal bedrijven en deelnemingen af omdat deze niet tot de kernactiviteiten behoren. De winst van 72 miljoen euro wordt in zijn geheel uitgekeerd aan de enige aandeelhouder, de gemeente Rotterdam. Het havenbedrijf rekent voor dit jaar op meer winst dan in 2005.

Het havenbedrijf zal de in 2004 gereserveerde 55 miljoen euro terugbetalen aan de gemeente als blijkt dat het de bankgaranties, die voormalig havendirecteur Willem Scholten afgaf ten behoeve van het RDM-concern, niet na hoeft te komen.

Onlangs bepaalde de rechter in Amsterdam in een tussenvonnis dat de gemeente Rotterdam een lening van de bank Barclays aan het inmiddels failliete RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuyzen vooralsnog niet hoeft terug te betalen. Het havenbedrijf was tot 1 januari 2004 een gemeentelijke dienst.

In een soortgelijke rechtszaak eist ook investeringsmaatschappij Residex dat de gemeente haar garanties nakomt. Het vonnis in deze zaak is voorlopig uitgesteld. Deze zomer zal Barclays voor de rechtbank in Londen betaling eisen van de miljoenengaranties die Scholten als directeur na de verzelfstandiging afgaf.

Opleving economie
- Winst Havenbedrijf Rotterdam 72 miljoen euro.
- Goederenoverslag in haven groeit.
- Gemeente Rotterdam enige aandeelhouder van havenbedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer