Philips sluit fabriek Weert
EINDHOVEN - Philips sluit zijn lampenfabriek in Weert. Dat kost de 250 werknemers hun baan. De vestiging was niet rendabel genoeg, zo heeft een woordvoerder van het elektronicaconcern woensdag gezegd. FNV Bondgenoten vreest dat ook andere lampenfabrieken van Philips in Nederland moeten reorganiseren.
Philips maakt in de fabriek gloeilampen en speciale verlichting. Het bedrijf verhuist een deel van de productie naar lagelonenlanden zoals China en Polen. Ook Maarheeze krijgt een deel van de productie.De sluiting van de vestiging gebeurt in drie stappen en moet in april volgend jaar zijn afgerond. De vakbonden en Philips zullen nog onderhandelen over een sociaal plan voor het personeel.
Jaren geleden werkten er nog zo’n duizend man in de fabriek. Diverse pogingen om goedkoper te werken, mochten volgens de zegsman van Philips niet baten. De concurrentie uit Oost-Europa en Azië was te hevig.
Bestuurder R. Peters van FNV Bondgenoten verwacht dat de hele productie van gloeilampen binnen enkele jaren uit Nederland is verdwenen. „Er werken nu nog 3500 tot 4000 mensen in fabrieken in Maarheeze, Oss, Middelburg en Deurne. Ik verwacht dat daar binnen niet al te lange tijd ook harde klappen gaan vallen en dat Philips alle productie naar lagelonenlanden zal verplaatsen.”
Gezien de recente aankondigingen van ontslagen bij bedrijven in Limburg lijkt er weinig reden tot vrolijkheid. Toch verrasten de Kamers van Koophandel in de provincie woensdag met positieve geluiden. Uit hun Barometer Economie Limburg (BEL) blijkt dat zowel ondernemers als consumenten in de provincie meer vertrouwen hebben gekregen in de economie.
De peiling werd gehouden in het eerste kwartaal, toen de plannen van de Japanse eigenaar Mitsubishi met NedCar in Born nog niet duidelijk waren. Bij de „modernste autofabriek van Europa” staan duizend arbeidsplaatsen op de tocht, zo werd maandag bekend.
De nieuwe aanslag op de industriële werkgelegenheid was voor gouverneur L. Frissen aanleiding voor het pleidooi om van NedCar „een nationaal dossier” te maken. Nog geen 48 uur later kwam het volgende tegenvallende bericht: Philips sluit zijn lampenfabriek in Weert.
Het lijkt waarschijnlijk dat de barometer over het tweede kwartaal een ander beeld laat zien, al zijn Limburgers wel wat gewend als het gaat om de afkalving van de industrie in hun provincie. In het afgelopen jaar vielen er ontslagen bij Limburgse bedrijven zoals chemieconcern DSM, printer- en kopieermachinefabrikant Océ, cementfabriek ENCI en telecomtoeleverancier Viasystems Mommers.
Uit cijfers van het regionale onderzoeksbureau Etil uit Maastricht blijkt dat het aantal banen in de Limburgse industrie vorig jaar ten opzichte van 2004 daalde met 5648, ofwel 5,9 procent, naar 89.878. Landelijk was er sprake van een afname van 2,7 procent naar in totaal 911.612 banen.
Bezien over de periode 1996-2005 nam de industriële werkgelegenheid in Limburg met 18,3 procent af tegen een percentage van 8,2 voor heel Nederland. „Limburg is van oudsher een provincie met redelijk veel conjunctuurgevoelige industrie. Als het goed gaat in Nederland, gaat het in Limburg vaak beter. Als het slecht gaat in Nederland, gaat het in Limburg slechter”, lichtte R. Vaessens van Etil woensdag toe.