Binnenland

„Aan alle ziekenhuizen mankeert iets”

DEN HAAG (ANP) – Aan elk van de 105 ziekenhuizen die vorig jaar door de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn doorgelicht op prestatieafspraken over zaken als doorligwonden, pijn na een operatie of sterfte na een hartinfarct, mankeerde wel iets.

5 April 2006 16:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

Dat blijkt uit het onderzoek dat de inspectie woensdagavond in Den Haag presenteert.„Het perfecte ziekenhuis in Nederland heb ik nog niet gevonden", stelt hoofdinspecteur curatieve zorg P. Edgar. Hij noemt de resultaten zeer wisselend. Zo varieert de sterfte binnen dertig dagen van mensen met een plotselinge hartaanval onder de 65 jaar tussen de 0 tot 10,1 procent.

Volgens de hoofdinspecteur springt niet één ziekenhuis er positief of negatief uit. Er volgt bij elk ziekenhuis nader onderzoek en er moet met elk ziekenhuis gesproken worden om te controleren of de gewenste verbeteringen op komst zijn. Maar er is vooralsnog ook geen enkel ziekenhuis naar aanleiding van het onderzoek onder verscherpt toezicht gesteld. Het onlangs op de vingers getikte ziekenhuis in Boxmeer is bij dit onderzoek volgens Edgar niet meteen boven komen drijven, want het had de vragen over heroperaties niet ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt wel dat twee ziekenhuizen opvallend veel ongeplande operaties opnieuw moesten verrichten. Daar zal de inspectie nader navraag naar doen. Ook blijkt dat 43 ziekenhuizen eigenlijk te weinig operaties aan de buikslagader verrichten om daar voldoende ervaring mee op te doen.

De inspectie zoekt nog uit hoe de ziekenhuizen zorgen dat de patiënten behandeld worden door mensen met voldoende kennis en ervaring. Het kan zijn dat ze personeel van een groter ziekenhuis inhuren voor dergelijke ingewikkelde ingrepen.

Datzelfde geldt voor 24 ziekenhuizen die niet vaak genoeg een deel van de slokdarm en maag (OCR) bij een tumor weghalen; 46 ziekenhuizen hebben om die reden in 2004 besloten patiënten voor zo’n ingreep door te verwijzen naar een ziekenhuis waar het vaker gebeurt.

Ook als er geen problemen worden gemeld, kan dat aanleiding zijn om een nader onderzoek in te stellen. „Wat is hun geheim? Wellicht valt er voor anderen van te leren", stelt Edgar. Maar er is soms ook een andere reden. Zo is algemeen bekend dat het opsporen van lekkages van de gal afhankelijk is van de inspanning van de arts om ook kleinere lekkages te vinden. Dertien ziekenhuizen zeiden in 2004 geen enkele gallekkage te hebben gehad. De inspectie gaat uitzoeken hoe dat kan.

Uit de resultaten van het op vragenlijsten gebaseerde onderzoek blijkt verder wederom dat ziekenhuizen de kwaliteit en capaciteit van hun eigen afdelingen voor intensieve zorg te hoog inschatten. Vaak zijn ze tot minder in staat dan ze zelf dachten.

Ook het uitwisselen van informatie over voorgeschreven medicijnen tussen artsen van de verschillende afdelingen, de ziekenhuisapotheek en huisartsen laat nog veel te wensen over. Zo kunnen artsen in de spreekkamer van de polikliniek in 65 ziekenhuizen niet in de computer zien wat hun patiënt op de verpleegafdeling kreeg voorgeschreven en is in 89 ziekenhuizen op verpleegafdelingen niet bekend wat in de polikliniek is voorgeschreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer