Buitenland

Weer massale betoging Frankrijk

PARIJS - Ook dinsdag zouden er minstens een miljoen betogers meedoen aan de acties tegen de Franse arbeidswet. „Wij staan op de rand van de overwinning”, verzekerde studentenleider Bruno Julliard maandag voor het radiostation France Inter.

Buitenlandredactie
4 April 2006 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:37

Julliard wees bezwaren van de hand dat de protesten zullen verwateren in de komende voorjaarsvakantie, en zei dat de jongeren zeer vastberaden zijn.Premier Dominique de Villepin riep maandag zijn kabinet bijeen om zich nog eens te buigen over de jeugdwerkloosheid waarvoor de wet een oplossing moet zijn. De Villepin is door het verzet tegen de maatregel, de CPE, danig in het defensief gebracht en kan weinig anders doen dan pogingen ondernemen zijn ondermijnde gezag te herstellen. Hij maakte maandag een aangeslagen indruk, terwijl zijn rivaal voor de presidentsverkiezingen van 2007, minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy, opgetogen het woord voerde.

De Villepin erkende dat zijn regering er niet in was geslaagd haar beleid doelmatig bij het publiek te introduceren. Hij zei al eerder het te betreuren dat hij voor de introductie van de wet had nagelaten de vakbonden en de studenten te consulteren.

De leider van het vakverbond CGT, Bernard Thibault, zei voor radio RMC te hopen op een zo groot mogelijke opkomst bij de protesten van dinsdag. De bonden verwachtten de protesten van vorige week, die ten minste een miljoen mensen op straat brachten, te evenaren.

Betogers verstoorden maandag al het lucht-, trein en autoverkeer. Vluchten van en naar het Parijse vliegveld Orly liepen vertragingen op. Studenten blokkeerden autowegen bij Parijs en Lyon, waardoor kilometerslange files ontstonden. Ook treinverkeer in Rouen in het noordwesten, kwam door een betoging stil te liggen.

De nieuwe wet maakt het mogelijk jongeren met een arbeidscontract binnen twee jaar zonder opgaaf van redenen te ontslaan. President Chirac stelde de wet eind vorige week in werking, maar beloofde ook aanpassingen die de scherpe kantjes eraf moeten halen. Ook zullen werkgevers wat hem betreft enige vorm van motivatie voor ontslag moeten geven.

De vakbonden hopen met een reeks nieuwe demonstraties en stakingen vanaf dinsdag de wet alsnog geheel van tafel te krijgen. Veel onderwijsinstellingen zijn al wekenlang dicht door protestacties van scholieren en studenten.

Chirac zei het wetsontwerp in zijn oorspronkelijke vorm te hebben getekend uit respect voor de Franse overheidsinstellingen, omdat de wet is aangenomen door het parlement en de Constitutionele Raad, het hoogste rechtscollege.

Franse kranten meldden maandag dat premier De Villepin bij het zoeken naar een oplossing opzij is geschoven. Zijn aartsrivaal, minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy, zou nu gesprekken met tegenstanders van de wet leiden. Sarkozy heeft nooit onder stoelen en banken geschoven dat hij weinig enthousiast is over de wet.

Vooraanstaande leden van de rechtse regeringspartij UMP laten ondertussen doorschemeren dat de wet het vechten niet langer waard is. Parlementslid Patrick Devedjian, een naaste medewerker van Sarkozy, zei dat de wet „over” is. Voormalig premier Edouard Balladur noemde het stuk op de Franse radio „dood.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer