Overnamestrijd VNU verhardt
HAARLEM - De groep investeerders die VNU wil overnemen, zal alle toegestane juridische middelen inzetten om VNU volledig in handen te krijgen.
Het consortium wil minderheidsaandeelhouders desnoods via een juridische fusie uitroken. Maar volgens critici is dat geen makkelijke weg.De zes investeringsmaatschappijen, verenigd in Valcon, bieden 28,75 euro in contanten per aandeel, evenveel als het voorlopige bod. Inclusief de schulden van VNU komt de overnamesom uit op 8,6 miljard euro.
De groep bestaat uit het Nederlandse Alpinvest en de Amerikaanse Blackstone Group, Carlyle Group, Hellman & Friedman, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Thomas H. Lee Partners.
Valcon wil minimaal 95 procent van de aandelen verwerven, voordat het investeringsvehikel het bod doorzet. Het is twijfelachtig of die drempel wordt gehaald. Aandeelhouder Knight Vinke verklaarde maandag het bod af te wijzen, het vindt het bod van het consortium 7 tot 12 euro per aandeel te laag. De Amerikaanse vermogensbeheerder gaat andere aandeelhouders aanmoedigen hetzelfde te doen.
Volgens voorzitter Eric Knight wijst minstens de helft van de aandeelhouders het overnamebod af.
Knight Vinke speelde samen met de Amerikaanse beleggingsfondsen Fidelity en Templeton een cruciale rol in de mislukking van de miljardenovername van IMS Health vorig jaar. Het drietal heeft meer dan 40 procent van de aandelen VNU in handen.
Het consortium neemt desnoods zijn toevlucht tot de juridische fusie, zo blijkt uit het gisteren verschenen biedingsbericht. In een dergelijke constructie krijgen de minderheidsaandeelhouders van VNU mogelijk aandelen in een niet-beursgenoteerde besloten vennootschap. Dat vooruitzicht is zeer onaantrekkelijk, omdat de aandeelhouders daardoor moeilijker van hun stukken afkomen. Deze tactiek is eerder vertoond bij Shell en Versatel en stuitte in beide gevallen op grote juridische weerstand.
De voltallige raad van commissarissen stapt waarschijnlijk op als de aandeelhouders het overnamebod afwijzen. De positie van financieel directeur Rob Ruijter wordt dan ook onhoudbaar. Bestuursvoorzitter Rob van den Bergh heeft al eerder zijn vertrek aangekondigd.