Afscheid Wijffels in teken duurzaamheid
DEN HAAG (ANP) - Herman Wijffels heeft als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) een stempel van duurzaamheid op dit belangrijke adviesorgaan van het kabinet gedrukt.
Daar zijn het kabinet, de werkgevers en de vakbonden het over eens.Na zeven jaar als voorzitter nam de oud-bankier donderdag officieel afscheid van de SER.
Wijffels blijft de komende maanden wel betrokken bij een advies over de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt van Nederland op de middellange termijn. Duurzaamheid is volgens hem een van de drie pijlers waarop dit advies moet worden gebaseerd, omdat het een solide groei van de economie op de lange termijn garandeert.
De gewezen SER-voorzitter wil verder zo veel mogelijk mensen aan de slag helpen. Het gaat daarbij onder anderen om ouderen, die volgens hem nu veelal vroeg met pensioen gaan.
Wijffels vindt dat iedereen „meerdere bekwaamheden” moet verwerven. Door sterk in te zetten op scholing blijven ouderen langer aan de slag.
De derde pijler voor de middellange termijn van de SER is mensen ondernemerschap bij te brengen. Niet alleen bedrijven moeten meer ondernemen, ook werknemers en de overheid moeten initiatief tonen.
Wijffels noemt het alom geprezen Nederlandse poldermodel met zijn overlegcultuur geenszins een harmoniemodel. „Het is een gereguleerd strijdmodel.”
De adviezen van de SER, waarin naast onafhankelijke deskundigen de werkgevers en de vakbonden zitten, noemt hij „zelden absolute beauties.” Toch zijn ze van essentieel belang om „ons sociaaleconomische bestel door te ontwikkelen.”
Voorzitter B. Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW vindt het jammer dat Wijffels vertrekt bij de SER. „Ik wilde dat Wijffels twee jaar zou bijtekenen.” Evenals premier Balkenende en FNV-voorzitter A. Jongerius prijst Wientjes de toekomstgerichte blik van Wijffels en zijn focus op een duurzame groei van economie.
Wijffels wordt op 1 september bewindvoerder van de Wereldbank. Hij volgt daar voormalig PvdA-leider Melkert op, die een hoge VN-functie krijgt.