EU staat steun aan kippenboeren toe
BRUSSEL - De EU-landen krijgen de mogelijkheid de pluimveesector financiële hulp te verlenen ter compensatie van schade als gevolg van de vogelgriep. Eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) heeft woensdag een voorstel hiertoe ingediend. Brussel zal de helft van de kosten voor zijn rekening nemen.
De huidige regelgeving verschaft geen ruimte om in de actuele omstandigheden bij te springen. Dit laatste mag tot nu toe alleen als op bedrijven de besmettelijke ziekte daadwerkelijk is vastgesteld en veterinaire maatregelen boeren beletten hun dieren te verplaatsen.Fischer Boel wil nu de opties voor het toekennen van overheidssteun uitbreiden. „De ongekende situatie van dit moment kan niet langer met de bestaande instrumenten worden aangepakt”, meent zij.
Naar verwachting treedt de wijziging in de verordening uiterlijk eind volgende maand in werking. De ministers zullen er waarschijnlijk tijdens hun vergadering op 25 april in Luxemburg mee instemmen. De landbouwspecialisten uit het Europees Parlement komen maandag al bijeen om een advies uit te brengen.
De bedoeling is dat de afzonderlijke lidstaten zelf een plan vervaardigen, toegesneden op de specifieke problemen binnen hun grenzen, om de eigen kippenboeren de helpende hand te reiken. De beoogde opzet leggen zij vervolgens ter goedkeuring voor aan de Europese Commissie. Die verklaart zich bereid 50 procent mee te betalen uit de EU-begroting.
Het ministerie van Landbouw in Den Haag zal bekijken, als daar belangstelling voor bestaat, hoe Nederland de nieuwe regeling kan inzetten, zo laat een woordvoerster weten. Het ministerie heeft het voornemen hierover besprekingen aan te gaan met vertegenwoordigers van het betrokken bedrijfsleven.
De uitbraak van de vogelgriep in Europa veroorzaakte een dusdanige schok in het vertrouwen van de consument dat in sommige landen, waaronder Frankrijk, Griekenland, Italië en Polen, de verkoop van kippenvlees en eieren dramatisch is ingezakt. Dit heeft geleid tot scherpe prijsdalingen en tot de vorming van, vooral in exportlanden zoals Nederland, grote voorraden. Inmiddels lijkt de markt zich overigens te herstellen.
Fischer Boel beveelt de nationale regeringen aan om boeren een vergoeding te geven voor de verliezen die zij lijden door ingrepen om de productie tijdelijk te beperken. Daarbij valt te denken aan het vroegtijdig slachten van kuikens.
Bij de pluimveesector in Nederland heerst een combinatie van tevredenheid en teleurstelling over het jongste besluit. „We zijn blij met de geboden opening, maar we hadden gehoopt op meer daadkracht, in die zin dat Brussel de concrete invulling niet zou terugleggen bij de lidstaten”, reageert woordvoerder Van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Hij dringt aan op spoedig overleg met het ministerie van Veerman.
CDA-Europarlementariër Maat noemt het voorstel een zwaktebod. „Fischer Boel had beter een Europese steunmaatregel kunnen afkondigen. Nu laat ze het aan de landen zelf over. Ik vrees daardoor ongelijke concurrentie”, zegt hij.
Zijn PvdA-collega Berman daarentegen vindt de gekozen aanpak te verdedigen. „In het ene land is de schade nu eenmaal groter dan in het andere.”
Pluimveeslachterij Rep en Roozendaal in Barneveld is het eerste bedrijf in Nederland dat de deuren moet sluiten. „Het faillissement laat zien wat we al eerder wisten en signaleerden: dat het heel erg moeilijk gaat”, bevestigde een woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren een bericht hierover woensdag.