Economie

Kamer: OV-personeel moet baan behouden

DEN HAAG - Reizigersorganisaties, vervoerbedrijven en vakbonden willen dat werknemers in het openbaar vervoer hun baan behouden als een ander bedrijf het OV in hun regio overneemt. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en SP steunt hen.

Redactie politiek
30 March 2006 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:36
UTRECHT – In het hele land konden reizigers na vertoon van een solidariteitsbon woensdag voor niets mee met de streekbus. Vakbond FNV Bondgenoten organiseerde het gratis vervoer in een actie voor het behoud van de rechten van buschauffeurs en trambestuu
UTRECHT – In het hele land konden reizigers na vertoon van een solidariteitsbon woensdag voor niets mee met de streekbus. Vakbond FNV Bondgenoten organiseerde het gratis vervoer in een actie voor het behoud van de rechten van buschauffeurs en trambestuu

Dat bleek woensdag tijdens een gesprek in de Kamer over de evaluatie van de Wet personenvervoer 2000, die marktwerking in het stads- en streekvervoer invoerde.Minister Peijs van Verkeer wil in 2010 van de afspraak af dat werknemers in het OV na een overname hun baan behouden. Dat zou volgens de vakbonden betekenen dat er in de toekomst steeds meer op arbeidsvoorwaarden kan worden geconcurreerd tussen OV-bedrijven. Om zo goedkoop mogelijk te kunnen meedingen naar een vervoervergunning, zullen de bedrijven personeel ontslaan of de arbeidsvoorwaarden versoberen.

Algemeen directeur P. Peters van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET stelde woensdag in de Kamer dat zijn werknemers „die baangarantie keihard nodig hebben.”

Als de RET niet langer het stadsvervoer mag verzorgen in Rotterdam, betekent dat voor veel mensen „einde dienstverband”, zonder kans op een baan elders binnen het bedrijf.

CDA, PvdA en SP steunen het pleidooi van de vervoerders en de bonden. VVD-Kamerlid Hofstra daarentegen ziet er niets in.

Vakbondsvoorman H. van der Kolk toonde zich na afloop van het gesprek tevreden over de steun van de drie partijen. Vooral de steun van CDA-Kamerlid Mastwijk belooft volgens Van der Kolk veel goeds, omdat die partij haar partijgenoot Peijs misschien het beste kan overtuigen.

Van der Kolk waarschuwde voor het gesprek met de Kamer in een toespraak tot vakbondsleden voor hardere acties dan de gratis-OV-actie van woensdag.

In het hele land konden reizigers woensdag voor niets mee met de streekbus. De vakbond FNV Bondgenoten organiseerde het gratis vervoer in een actie voor het behoud van de rechten van buschauffeurs en trambestuurders.

Actievoerende chauffeurs vroegen reizigers niet naar hun vervoerbewijs als zij een flyer lieten zien die de bonden op verschillende trein- en busstations hadden uitgedeeld. Een speciale bon uit de kranten Metro, Sp!ts en de Volkskrant gold ook als vervoersbewijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer