Kerk & religie

Rome pelgrimsstad jaar na dood van paus

ROME - Bijna een jaar geleden overleed op 84-jarige leeftijd Johannes Paulus II. De paus blijft ongekend populair, gezien de herdenkingsbijeenkomsten die aanstaand weekeinde worden gehouden en het voorspoedige verloop van het kerkelijk proces dat moet leiden tot zijn zaligverklaring.

Ewout Kieckens
29 March 2006 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:36
ROME – Het is zondag een jaar geleden dat paus Johannes Paulus II overleed. Er worden 100.000 mensen in Rome verwacht om de paus te herdenken tijdens een nachtwake. Foto: de begrafenisplechtigheid werd vorig jaar door 300.000 mensen bijgewoond. Foto EPA
ROME – Het is zondag een jaar geleden dat paus Johannes Paulus II overleed. Er worden 100.000 mensen in Rome verwacht om de paus te herdenken tijdens een nachtwake. Foto: de begrafenisplechtigheid werd vorig jaar door 300.000 mensen bijgewoond. Foto EPA

Het pauselijke wapen van Johannes Paulus II is verwijderd van de gevels van de meeste parochiekerken in Rome. Daarvoor in de plaats kwam het schild met het embleem van Benedictus XVI. Zondag is het een jaar geleden dat Johannes Paulus II na een pontificaat van ruim 26 jaar in het Vaticaan overleed. Ondanks de wisseling van de wacht -en het pauselijke wapen- wordt de Poolse paus niet vergeten. Het Vaticaan pakt dezer dagen groots uit.Donderdag wordt gememoreerd dat het een jaar geleden is dat Johannes Paulus II voor het laatst in het openbaar verscheen. Tijdens de woensdagaudiëntie op het Sint-Pietersplein zegende de zwaar zieke paus vanuit zijn werkkamer zwijgend de menigte. Zijn gezondheidstoestand ging daarna sterk achteruit.

Op 1 april vorig jaar kwamen rooms-katholieken uit de gehele wereld naar het Sint-Pietersplein om voor de paus te bidden. Deze vigilie, zoals de nachtwake naar rooms-katholiek gebruik heet, wordt dit jaar herhaald. Ditmaal worden 100.000 mensen verwacht, van wie een derde afkomstig is uit Polen.

Zij zullen er ook bij zijn als zondagavond het overlijden van Johannes Paulus II wordt herdacht, waarbij gebeden en teksten van de vorige paus worden gereciteerd. Om exact 21.37 uur, het tijdstip van de dood van de paus, zal zijn opvolger, Benedictus XVI, het woord tot de belangstellenden richten.

De omstandigheden waaronder Johannes Paulus II precies overleed, waren vorig jaar niet geheel duidelijk. De eerste dagen na zijn overleden verschenen tegenstrijdige berichten in de media over onder meer zijn laatste woorden. Daar is nu een einde aan gekomen door de publicatie van de dagboeknotities van zijn voormalige secretaris Stanislau Dziwisz, die deze week verschenen in een Italiaans, rooms-katholiek tijdschrift. „Het zou misschien beter zijn dat ik sterf. Dat Uw wil geschiede”, herinnert Dziwisz zich een van de uitspraken van de paus.

Niet alleen het Vaticaan grijpt de gelegenheid aan om Johannes Paulus II te eren. Er staan tentoonstellingen en muziekuitvoeringen gepland die georganiseerd zijn door de gemeente Rome. Ook in Polen, en met name Krakau (waar Wojtyla aartsbisschop was), worden kosten noch moeite gespaard. Beide steden worden met elkaar verbonden door de Lolekfakkeltocht, waarbij in vier dagen de afstand tussen Rome en Krakau te voet wordt overbrugd. Er wordt in Rome ook een voetbaltoernooi gehouden waarbij gestreden wordt om de Karol Wojtylatrofee.

Intussen verlopen de voorbereidingen voor de zaligverklaring van Johannes Paulus II voorspoedig. Direct na zijn aantreden als paus eind april vorig jaar opende Benedictus XVI het bijbehorende onderzoek naar het leven van Karol Wojtyla. Daarmee omzeilde de nieuwe paus de regel dat een zaligverklaringsproces pas vijf jaar na de dood van de betrokkene kan worden gestart.

De eerste fase van het proces, waarbij in het bisdom van de voorgedragen persoon documentatie en getuigenissen worden verzameld, wordt op 1 april afgesloten. Het dossier belandt vervolgens op de burelen van het Vaticaan, waarna de paus kan besluiten tot zaligverklaring van zijn voorganger. Betrokkenen bij het zaligmakingsproces geven een maandblad in vijf talen uit dat belangstellenden op de hoogte houdt van de gang van zaken.

De populariteit van Johannes Paulus II blijkt ook uit de stroom van mensen die hem bij zijn graf in de Sint-Pieter de laatste eer brengen. Volgens persbureau ANSA bezoeken dagelijks gemiddeld 23.000 mensen zijn tombe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer