Economie

Beleggersclub VEB wil leegloop beurs stuiten

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maakt zich zorgen over de leegloop op de effectenbeurs in Amsterdam.

28 March 2006 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

De afgelopen vijf jaar is het aantal bedrijven met een beursnotering door overnames en faillissementen afgenomen van 199 naar 145. Dat is een daling van meer dan een kwart. „In dit tempo zitten we binnen twee tot drie jaar onder de honderd fondsen. Dat is zorgelijk.”Dat zei directeur Peter Paul de Vries van de VEB maandag bij de presentatie van het jaarverslag. De beleggersvereniging noemt een gezonde aandelenmarkt van groot belang voor de Nederlandse economie. „Het is belangrijk dat er een markt is voor risicodragend kapitaal, zodat bedrijven via emissies geld kunnen ophalen. Als die markt te veel verschraalt, zullen internationale beleggers aan Nederland voorbijgaan.”

De VEB wijt de afname van beursgenoteerde bedrijven op het Damrak onder meer aan beursexploitant Euronext. De fusiebeurs richt zich volgens De Vries te veel op de handelsvloer in Parijs. Daar gingen in 2005 zestig ondernemingen naar de beurs, terwijl de teller in Amsterdam op vijf bleef steken. Mede dankzij de groeiersbeurs Alternext telde Parijs dit jaar al twaalf introducties, terwijl Amsterdam de eerste nieuwkomer nog moet verwelkomen.

„Euronext moet zijn pijlen ook op Nederland richten”, aldus De Vries. Hij deed daartoe een oproep aan Joost van der Does de Willebois, de financieel directeur van Euronext die tevens verantwoordelijk is voor de beurs in Amsterdam.

De VEB concludeert dat Amsterdam dit jaar al acht beursfondsen heeft verloren. Daartoe telt de beleggersvereniging, naast de succesvolle overnames van transporteur Frans Maas en kledingbedrijf McGregor, nieuwe biedingen zoals die op Athlon en LB Icon. Ook rekent de beleggersclub alvast de verwachte overname van informatieconcern VNU en drukkerijgroep RSDB mee.

Een woordvoerder van de beurs in Amsterdam zei in een reactie dat beursfondsen niet verdwijnen als gevolg van een gebrek aan aandacht, maar door een golf van fusies en overnames. „Beursgenoteerde bedrijven nemen elkaar nu eenmaal over. Daardoor is het aandeel SNT bijvoorbeeld niet meer los te verhandelen, maar is het nu een onderdeel van KPN. Daardoor daalt het aantal beursnoteringen, maar de marktwaarde van de overblijvers neemt toe.” Euronext werkt op dit moment aan de komst van de groeiersmarkt Alternext naar Amsterdam.

Om de daling van het aantal beursfondsen te stoppen, pleit De Vries voor fiscale maatregelen. Die moeten onder kleine, snelgroeiende bedrijven de interesse in de beurs opnieuw aanwakkeren. Hij erkent dat het enthousiasme in de politiek voor een fiscale stimulans nog niet bijster groot is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer