Economie

Bayer: Overname Schering kan 6000 banen kosten

LEVERKUSEN (ANP) – Het Duitse chemie– en farmacieconcern Bayer schrapt mogelijk 6000 banen als de overname van de Duitse branchegenoot Schering voor 16,3 miljard euro is afgerond. Dat komt neer op 5 procent van het personeel van het gecombineerde bedrijf. Dat zei de bestuursvoorzitter van Bayer, Werner Wenning, vrijdag. Bayer bracht donderdag een bod uit en overtreft daarmee een vijandelijk overnamebod van de Duitse farmaceut Merck van 14,6 miljard euro.

24 March 2006 15:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Volgens Wenning betreft de banenvermindering vooral administratief personeel. De topman van Schering, Hubertus Erlen, wilde geen concrete aantallen noemen, maar hij uitte wel zijn bezorgdheid over een mogelijke banenreductie. De farmacietak van Bayer heeft bijna 34.000 mensen in dienst. Bij Schering werken 25.000 werknemers. Bayer denkt jaarlijks 700 miljoen euro te kunnen besparen als de overname eenmaal rond is. Het concern verwacht een miljard euro kwijt te zijn aan reorganisatiekosten door de fusie.Het is nog niet duidelijk of Merck definitief afziet van een hoger bod op Schering. Het concern wilde nog niet reageren op het bod van Bayer. Volgens analisten wordt het moeilijk voor Merck om een hoger bod uit te brengen omdat de baten die uit een fusie met Schering kunnen voortkomen niet zouden opwegen tegen de kosten.

Door de fusie van de farmaceutische activiteiten versterkt Bayer zijn gezondheidszorgdivisie aanzienlijk. Bayer wil deze tak tot de belangrijkste groeimotor van het concern maken. Schering is wereldmarktleider op het gebied van anticonceptiemiddelen en een belangrijke speler bij medicatie tegen kanker en de zenuwziekte multiple sclerose. Bayer is vooral sterk op het gebied van anticholesterolmiddelen, al moest het in 2001 wel het cholesterolverlagende middel Baycol van de markt halen, nadat 52 mensen door bijwerkingen ervan waren overleden.

Als de overname is afgerond, wat naar verwachting aan het einde van dit jaar gebeurt, verplaatst Bayer zijn hoofdkantoor van Leverkusen naar Berlijn, waar het hoofdkantoor van Schering is gevestigd. Ook heeft het dan onderzoekscentra in de Amerikaanse staten Virginia, Connecticut en Californië. De nieuwe gezondheidszorgdivisie heeft een marktaandeel in Duitsland van meer dan 40 procent en een jaaromzet van meer dan 9 miljard euro.

Bayer maakte vrijdag verder bekend dat het twee onderdelen van zijn chemiedivisie verkoopt om de overname van Schering gedeeltelijk te financieren. Het gaat om een dochterbedrijf dat speciale materialen levert aan onder meer de ruimtevaart en de optische industrie. Hier werken 3200 mensen. Verder wil Bayer een chemiebedrijf met 1200 werknemers afstoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer