EU weert veel Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen
BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) – Op de zwarte lijst van negentig luchtvaartmaatschappijen die de Europese Unie woensdag heeft gepubliceerd, staan vooral Afrikaanse vervoerders. Alle vervoerders uit Congo, Equatoriaal–Guinea, Liberia, Sierra Leone en Swaziland krijgen een Europees vliegverbod.
Vier vrachtmaatschappijen op de lijst hebben in het verleden heel sporadisch op Nederland gevlogen. Zij zijn vanaf nu niet meer welkom op Nederlandse luchthavens. Het zijn Air Bangladesh, Ariana Afghan Airlines, Silverback Cargo Freighters en African International Airways, zei een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Bovendien hebben enkele maatschappijen die al niet welkom waren in Nederland, nu een Europees vliegverbod gekregen.De negentig luchtvaartmaatschappijen voldoen niet aan alle veiligheidseisen en mogen daarom niet meer naar of over het grondgebied van de EU vliegen. De autoriteiten in deze landen kunnen de veiligheid van de luchtvaartmaatschappijen onvoldoende garanderen, stelt de EU. Bovendien werken ze niet goed mee als inspectiediensten uit andere landen opheldering vragen over bijvoorbeeld ernstige gebreken aan vliegtuigen.
Er staan vooral vrachtmaatschappijen op de lijst, zei de woordvoerder van de IVW. Deze kleine vervoerders vliegen vaak met oude Russische vliegtuigen en staan niet geregistreerd in het land waar hun thuisbasis is.
De Europese zwarte lijst is een opvolger voor de nationale vliegverboden. Maatschappijen konden die omzeilen door naar een ander EU–land te vliegen, waar ze nog niet op de lijst stonden. Sommige landen hielden de vliegverboden geheim; de EU–lijst is openbaar. Elke drie maanden wordt ze bijgewerkt. De IVW denkt dat de lijst luchtvaartmaatschappijen onder druk zet om de veiligheid te verbeteren.
Europees Commissaris Barrot (Verkeer) blies nieuw leven in het voorstel voor een zwarte lijst na een reeks ongelukken, waaronder een crash van een toestel van het Cypriotische Helios Air vorig jaar augustus in Griekenland. Alle 121 inzittenden kwamen daarbij om het leven.
Nederland kende al een lijst met maatschappijen die onder verscherpt toezicht staan. Momenteel geldt dat voor de Turkse vervoerders MNG Airlines, Fly Air en Onur Air. Deze staan niet op de zwarte lijst van de EU. Onur Air kreeg in 2005 gedurende twee weken een vliegverbod opgelegd in onder meer Nederland wegens de vele gebreken aan de vliegtuigen. Onur Air landde daarna doodleuk in België.