Het evenwicht is zoek bij Warren
De komende veertig dagen zullen úw leven totaal veranderen. Bertine Versteeg (22), Jeroen van der Laan (20) en Janita Vierbergen (20) discussiëren met elkaar over ”Doelgericht leven”, bestseller van de Amerikaanse baptistenvoorganger Rick Warren. Bertine studeert farmacie in Utrecht, Jeroen is jongerenwerker bij de SGP in Den Haag en Janita werkt als assistent-accountant bij Roza Accountants in Veenendaal. „Het evenwicht is zoek.”
Laten we met de deur in huis vallen. Heeft het boek jullie leven veranderd, zoals Warren belooft? Bertine: „Ik heb het boek niet met die insteek gelezen. Het is ook wat al te gemakkelijk gesteld, alsof iedereen dankzij dit boek in veertig dagen een totaal ander leven krijgt.”
Jeroen: „Het doel is te hoog gegrepen. Warren gaat uit van een basis waar geen basis is. Hij wekt de indruk dat de beoogde verandering vanuit de mens zelf komt.”
Janita: „Hoe kun je nu van tevoren zeggen dat je in veertig dagen helemaal veranderd zult zijn? Ik geloof er niets van dat zoiets aan de hand van zo’n boek kan. Het kan zijn dat je er anders door gaat handelen of misschien anders door gaat denken. Maar dat je er als mens ten diepste door kunt veranderen, dat gaat mij te ver.”
Bertine: „Het ligt er sterk aan wat voor persoon je als lezer bent. Ik denk dat dát veel verschil maakt. Het boek is geschreven voor christenen. Warren wil duidelijk maken hoe God wil dat je als christen leeft. Het boek is niet bedoeld als evangelisatiemiddel.”
Wat is er niet gereformeerd of reformatorisch aan dit boek?
Jeroen: „Warren heet de lezer meteen aan het begin welkom in het gezin van God. Het doel is kennelijk al op de eerste bladzijde bereikt. Hij gaat ervan uit dat de mensen behouden zijn en alleen nog maar hoeven te groeien in het geloof. Dat is een verkeerd vertrekpunt. Ik mis ook allerlei Bijbelse begrippen. Warren schrijft over een christendom zonder Christus, over vergeving zonder boete, over zaligheid zonder wedergeboorte.
Janita: „Precies. Warren heeft het voortdurend over ”wij” en ”ons”, alsof alle lezers bekeerde mensen zijn. En hij benadrukt dat je Gods doel vanuit jezelf kunt bereiken. Hij schrijft bijvoorbeeld: U moet ervoor kiezen God in geloof te gehoorzamen.”
Bertine: „Warren zegt een heleboel goede dingen, maar ik denk dat hij het doel van zijn boek anders had moeten formuleren. Hij pretendeert dat de lezer aan het eind van het boek Gods bedoeling met zijn leven heeft ontdekt en alles krijgt aangereikt wat daarvoor nodig is. Dan mis je inderdaad wezenlijke dingen als zonde en schuld. Als hij alleen wat handreikingen voor een christelijke levenswandel had willen geven, was het minder problematisch geweest.”
Kun je toch iets aan dit boek hebben?
Janita: „Er zitten echt wel goede dingen in. Maar om nu een overeenkomst te tekenen om de komende veertig dagen te gebruiken om met Gods hulp te ontdekken wat Zijn doel met je leven is, zoals Warren wil… Ik heb het in elk geval niet gedaan.
Bertine: „Het begin vond ik beter dan het eind. De hoofdstukken met laatste twee doelen -”U bent geschapen om God te dienen” en ”U bent gemaakt voor een missie”- spraken me minder aan. Ze zijn niet zo praktisch en staan wat verder van me af.”
Jeroen: „Het eerste hoofdstuk is een algemene inleiding waarin Warren redelijk Bijbelgetrouw verwoordt waarom de mens op aarde is. Maar wanneer hij daaraan allerlei concrete doelen verbindt, gaat het verkeerd.”
Janita: „Neem het derde doel: ”U bent geschapen om op Christus te lijken”. Dat kan door de zondeval niet meer, al blijft het een opdracht om ernaar te streven. Maar het zal op aarde nooit zo worden zoals Warren het beschrijft.”
Bertine: „Op zich bevatten deze doelen niet eens onwaarheden. De mens ís bedoeld om God voldoening te geven en je bént geschapen om op Christus te lijken. Het probleem is dat Warren zo stellig zegt dat je deze doelen in veertig dagen kunt bereiken. Maar het zouden wél onze doelen moeten zijn.”
Warren reikt een heleboel praktische tips aan. Wat vinden jullie positief aan dit boek?
Bertine: „Het stukje over aanbidding vond ik verrassend. Warren zegt dat élk onderdeel van de kerkdienst een vorm van aanbidding is. En dat je door elke dag een kwartier in de Bijbel te lezen in een jaar tijd de hele Bijbel kunt doornemen was voor mij een eyeopener. Wat is nu een kwartier per dag?”
Janita: „Wat Warren schrijft voor dag 35 vond ik herkenbaar: ”Gods kracht in uw zwakheid”. God wil menselijke zwakheden gebruiken voor Zijn plannen.”
Jeroen: „Elk hoofdstuk sluit af met concrete vragen. Daarin zet Warren heel to the point onderwerpen neer om over na te denken. Dat is goed.”
In de gereformeerde gezindte tref je wel eens het tegenovergestelde aan van Warrens boek. De menselijke onmacht leidt dan tot valse lijdelijkheid. Zou dit boek daar een correctie op kunnen zijn?
Bertine: „Dat zou niet zo verkeerd zijn.”
Jeroen: „Er bestaat een spanningsveld tussen Gods genade en de menselijke verantwoordelijkheid. Bij Warren slaat de balans door naar het zelf doen. Het gaat om het evenwicht. Ook bijvoorbeeld Matthew Henry roept de mensen op tot activiteit, maar bij hem is er tegelijk de andere kant van menselijke onmacht en schuld.”
Janita: „Ik hoor inderdaad vaak dat je maar moet wachten tot er iets met je gebeurt. Dat is niet de goede houding.”
Er zijn mensen die dit boekje gevaarlijk noemen.
Jeroen: „Dat is absoluut terecht, omdat het zo eenzijdig is. Een halve waarheid is nog altijd een hele leugen.”
Janita: „Juist omdat het zo overtuigend is geschreven, is het boek gevaarlijk. Warren presenteert zijn visie op een heel aantrekkelijke manier. Ondanks de goede dingen die erin staan, overheersen de negatieve kanten.”
Bertine: „Ik denk niet dat het verkeerd is om het te lezen. Je kunt er immers de goede dingen uithalen. Zolang je maar kritisch leest. Ik denk dat het ook al een heel positieve uitwerking heeft gehad, wereldwijd. Warren beschrijft veel dingen die bij het christen-zijn horen, maar die bij veel christenen afwezig zijn. Bijvoorbeeld dat je actief moet zijn in je gemeente. Twee keer op een zondag naar de kerk gaan is niet voldoende om een gemeenschap te vormen. Ook de hoofdstukken over nederigheid en dienstbaarheid zijn goed. Maar je moet je wel realiseren dat Warren dingen overslaat, dat hij niet volledig is.”
Digilezers
Anke de Jong Jansen
”Doelgericht leven” is een boek dat je samen met iemand of in een kring zou moeten lezen en bespreken. Het stimuleert je de Bijbel grondig te bestuderen en laat je nadenken over dingen die voor elke christen relevant zijn. Na elk hoofdstuk geeft Warren een tekst om te onthouden aan en een vraag uit het gelezen gedeelte. Het boek is helder, praktisch en opbouwend. Het feit dat de auteur Amerikaans evangelisch is zorgt in ”onze kringen” altijd voor beroering. Geheel ten onrechte.
Marina
Alle eeuwen door heeft God Zijn schepping bewaard, lang voor dat ene meneer Warren het levenslicht zag, was Hij er. In de Bijbel heeft Hij Zich aan ons geopenbaard als de Waarheid. Als we de Heilige Geest smeken of Hij ons in alle waarheid leidt, gaan we waarheden en leugens, die in dit boek listig dooreen geweven zijn, onderscheiden.
Harm Jan ter Harmsel
Ik heb een aantal stukjes gelezen uit het boek ”Doelgericht leven”. Wat mij vooral opviel is het pushen om nu en vandaag een radicale keuze te maken. Soms op een wat typisch Amerikaans activistische manier, wat in zichzelf niet verkeerd is, maar anders. Wij als reformatorische christenen zijn niet zo gewend om in die bewoordingen over het geloof in Jezus Christus te spreken. Warren geeft alleen aan dat er ook ruimte moet zijn voor verlossing en dankbaarheid als uiting van je geloof in Christus.
A. Doppenberg
Laten we stoppen met negatieve berichten over Werk dat de Heer zegent. Wie denken we wel dat we zijn dat wij onze medebroeders hebben te oordelen. Laten we kijken naar de vruchten dat het werk van broeder Warren voortbrengt en stoppen met dit boek in een bepaalde hoek neer te zetten.
J. W. Verstraten
Ik vind het veel te rooskleurig voorgesteld van Warren. Hij doet denken dat aan het eind van het boekje alles goed is… Vooral het stukje: „Als u dit gebed oprecht hebt gebeden, dan feliciteer ik u! Welkom in het gezin van God!” Alsof je door middel van een tienstappenplan een kind van Heere kan zijn en voor de eeuwige dood gered bent. Ik haal Romeinen 6:23 maar aan: „Want de bezoldiging der zonde is de dood, maar de genadegift Gods is het eeuwige leven, door Jezus Christus onzen Heere.”
René van Dijk
”Doelgericht leven” heeft mij enorm aangesproken. Het boek staat in het teken van toewijding en discipelschap. Iets waar in onze kerk vaak te weinig aandacht voor is. De Heere Jezus roept ons op Hem na te volgen in alles in ons leven. Moeilijk voor ons als zondaars, maar Hij zal ons helpen. Ons leven moet iedere dag in het teken van de Heere staan. Het boek is heel praktisch geschreven en heeft mijn geloof verdiept. Jammer dat er vaak zo eenzijdig naar dit boek wordt gekeken.