Economie

Commissie maakt weg vrij voor splitsing energiebedrijven

DEN HAAG (ANP) – Een commissie onder leiding van oud–NMA–topman Kist vindt dat minister Brinkhorst (Economische Zaken) zijn wetsvoorstel om de energiebedrijven te splitsen goed heeft onderbouwd. De commissie werd ingsteld, omdat hierover in de Tweede Kamer nog twijfels bestonden.

20 March 2006 20:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

Voor het wetsvoorstel om de energiebedrijven te splitsen in een publiek deel dat het netwerk in handen houdt en een commercieel deel dat de energie levert, tekende zich al een meerderheid af in de Kamer. Brinkhorst hoopt dat het rapport nu ook de twijfels wegneemt bij de grootste regeringspartij, het CDA.Zo wilde het CDA niet instemmen met de wet, voordat er meer duidelijkheid zou zijn over de risico’s van de leasecontracten die de maatschappijen in het verleden sloten met Amerikaanse investeerders. Die contracten zouden door de splitising kunnen leiden tot grote schadeclaims. De commissie denkt met Brinkhorst dat die risico’s te overzien zijn.

De commissie moest ook beoordelen of de baten voor de consument opwegen tegen de nadelen van de kosten die de splitsing met zich brengt. De commissie heeft het Centraal Planbureau (CPB) daarover berekeningen laten maken en komt ook hier tot een positief oordeel.

Bovendien denkt de commissie, dat te voorkomen is dat de energiebedrijven op korte termijn de kosten van de splitsing doorberekenen in de tarieven van de consument.

Minister Brinkhorst wil voorkomen dat de netwerken van energiebedrijven als onder meer NUON en Essent in handen van buitenlandse ondernemingen komen. Hij voorziet dat de relatief kleine Nederlandse ondernemingen in een vrije Europese markt opgeslokt zullen worden door de energiereuzen in de grote Europese landen. Brinkhorst denkt dat alleen door afsplitsen van de leidingen en de kabels naar een overheidsonderneming eerlijke concurrentie mogelijk wordt. Het onafhankeleijke netwerkbedrijf moet dan tegen redelijke tarieven concurrerende leveranciers toegang bieden tot de klanten.

Brinkhorst kreeg bij het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks, VVD en D66. Ook Consumentenbond, glastuinders en het midden–en kleinbedrijf steunen de wet omdat ze hopen te profiteren van meer concurrentie op de energiemarkt. Tegen zijn vooral de energiebedrijven, die erop wijzen dat hun buitenlandse concurrenten niet hoeven te splitsen en daardoor bedrijfseconomisch oneerlijk concurrentievoordeel hebben. De vakbeweging is tegen, omdat die vreest voor verlies van banen. Volgens de commissie heeft Brinkhorst, die verlies van banen in de sector niet toeschrijft aan de splitsingswet, hierover geen verkeerde voorstelling van zaken gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer