Economie

Avebe gaat afslanken

VEENDAM - Het noodlijdende aardappelzetmeelconcern Avebe laat 200 van zijn 1300 werknemers afvloeien. De Centrale Ondernemingsraad heeft dit vrijdagavond besloten, nadat werd ingestemd met de invoering van een nieuwe organisatiestructuur. Daarmee is de weg vrij voor de afslanking van het bedrijf. Avebe maakte dit zaterdagochtend bekend.

Redactie economie
20 March 2006 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

De ondernemingsraad stemde in met de invoering van een functionele organisatie. Daarbij worden de vier zelfstandige werkmaatschappijen, waarin het concern enkele jaren geleden is opgesplitst, samengevoegd tot twee organisaties. Een voor de verkoop en een voor productie, logistiek en onderhoud.De twee organisaties vallen rechtstreeks onder de raad van bestuur, zodat verscheidene lagere managementfuncties kunnen vervallen. Volgens een woordvoerder van Avebe gaat de nieuwe organisatiestructuur op 1 april in.

Het reorganisatieplan, dat volgens het concern noodzakelijk is om de resultaten van de onderneming structureel te kunnen verbeteren, staat al lange tijd ter discussie. In oktober vorig jaar keurde de ondernemingskamer in Amsterdam het plan af, omdat het concern zich volgens de rechter niet aan de afspraken met de ondernemingsraad hield.

Avebe is blij met het besluit van de Centrale Ondernemingsraad. Vorige week kondigde het bedrijf aan in grote financiële problemen te verkeren. Maandagavond beslissen de boereneigenaren tijdens een ledenraadsvergadering van Avebe of ze nog geld in het noodlijdende concern willen steken. Volgens NLTO-voorman A. Maarsingh geeft het besluit van de ondernemingsraad een opening voor de vergadering van maandag. „Dit is een signaal waarop de vergadering door kan gaan.”

Vanavond moeten de boereneigenaren tijdens een ledenraadsvergadering van het bedrijf beslissen of ze nog geld in het noodlijdende bedrijf willen steken. Het is de vraag of de boeren dat zullen doen, zegt voorman A. Maarsingh van landbouworganisatie NLTO. „De boeren verkeren in grote tweestrijd”, schetst hij. Ze willen wel investeren in het bedrijf, omdat een faillissement hun handenvol geld kost. Maar aan de andere kant: „De boeren willen niet langer dat hun geld in een bodemloze put verdwijnt.”

De concerndirectie verwacht niet dat de boeren de stekker uit het bedrijf zullen trekken. „Er zoemt en ruist veel”, zegt woordvoerder H. Jasken. „De situatie is ernstig, maar we hebben er vertrouwen in dat de boeren uiteindelijk de juiste keuze zullen maken.” Ook Maarsingh ziet een faillissement als een uiterste middel. „Een onderneming failliet laten gaan is binnen een coöperatie niet het gebruik. Zo zijn boeren niet.”

De NLTO adviseert haar leden dan ook maandagavond wel in te stemmen met een financiële injectie, maar voor korte tijd. „De boeren moeten hun geld niet langer dan een halfjaar vastzetten. Avebe moet laten zien dat er wat gedaan wordt met hun geld. Het bedrijf moet weer concurrerend worden.”

De Centrale Ondernemingsraad heeft vrijdagavond alvast een aanzet gegeven door akkoord te gaan met reorganisatieplannen, waarbij 200 van de 1300 werknemers moeten vertrekken. De boeren zeggen echter dat Avebe pas met maximaal 800 werknemers kan overleven.

De concurrentiepositie van Avebe op de aardappelzetmeelmarkt is ronduit slecht. Het zetmeel van Avebe is onbetaalbaar geworden. Maarsingh: „Je bent wel de grootste, maar ook de duurste binnen de Europese Unie. De kostprijs bij Avebe moet nu echt omlaag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer