Europarlement wil grenzen Unie afbakenen
STRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie moet vertellen waar de uiterste grens ligt in het oosten tot waar een uitbreiding mogelijk is. Met die oproep donderdag is het Europees Parlement de eerste officiële Europese instantie die openlijk vraagt om een grens.
In een donderdag vastgelegde verklaring staat dat „een definitie van de aard van de Europese Unie, met inbegrip van een afbakening van haar geografische grenzen” nodig is. Het parlement wil niet meer zomaar alle landen die zich aandienen het volledige lidmaatschap aanbieden. Vooral niet omdat Europa zelf daar niet klaar voor is.De liberalen hebben nog geprobeerd de oproep om een grens te trekken, uit de tekst te halen. Maar dat is net niet gelukt.
„Laatst hoorde ik in Georgië dat ze lid willen worden, zelfs Azerbeidzjan wil erbij. Dan moet je kunnen zeggen dat het er écht niet in zit”, verklaarde CDA-Europarlementariër Eurlings donderdag.
De westelijke grens van de Europese Unie is duidelijk: de Atlantische Oceaan. In het oosten en zuidoosten ligt het een stuk moeilijker. Tot nu toe hebben de Europese regeringsleiders nooit hardop gesproken over de geografische grenzen. „Grenzen trekken heeft nog niemand aangedurfd”, aldus Eurlings. Het Parlement zegt overigens niet waar de grens moet liggen.
Landen die er net buiten vallen, krijgen als het aan het Europarlement ligt een soort B-lidmaatschap aangeboden. In elk geval voor vele tientallen jaren zit er dan niet meer in. Landen die al toezeggingen voor lidmaatschap op zak hebben, zoals Turkije en de republieken van het voormalige Joegoslavië, mogen nog wel volledig lid worden.
Wel moet dan eerst Europa hervormd worden. „Het systeem piept en kraakt al met 25 lidstaten”, vindt Eurlings. Probleem is dat de Europese grondwet, die de problemen met de besluitvorming deels had moeten oplossen, is weggestemd door de bevolking van Nederland en van Frankrijk.