Oerbossen vragen om reddingsactie
De laatste grote oerbossen op aarde staan onder grote druk. Nederland is daar medeschuldig aan. Verantwoordelijk minister Veerman moet zich tijdens de Internationale Biodiversiteitstop, die volgende week van start gaat, sterk maken voor harde maatregelen stelt Hilde Stroot.
Greenpeace maakt zich grote zorgen om het behoud van het laatste intacte oerbos van Zuidoost-Azië, het Paradise Forest in Papoea-Nieuw-Guinea, en om de Amazone, het grote regenwoud van Brazilië. Beide bossen staan onder grote druk door illegale houtkap, daarnaast wordt de Amazone bedreigd door de aanleg van soja-akkers voor veevoer. De houtkap in Paradise Forest gaat sneller dan waar ook ter wereld.Nederland is medeverantwoordelijk voor de vernietiging van deze bossen als Europa’s grootste importeur van soja uit Brazilië en grootverbruiker van illegaal gekapt tropisch hout.
Wereldwijd is nog maar 20 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid oerbos over. Tenzij de wereld in staat is deze bossen te beschermen, zullen de komende decennia veel van de resterende bossen verloren gaan. Deze eeuwenoude bosgebieden zijn van groot belang voor talloze planten- en diersoorten. In het Paradise Forest zijn onlangs tal van bijzondere diersoorten ontdekt, zoals een boomkangoeroe waarvan werd aangenomen dat hij was uitgestorven. Ook de paradijsvogel is afhankelijk van deze bossen.
Klimaat
Het uitgestrekte tropische Amazonewoud herbergt bijzondere diersoorten als de jaguar, de capibara en verschillende apensoorten, maar is ook van groot belang voor de regulering van het klimaat. Deze gebieden zijn ontzettend waardevol, toch worden ze in een razend tempo vernietigd. Daarom moeten we nu actie ondernemen.
Landbouwminister Veerman is de komende maanden betrokken bij cruciale politieke beslissingen over het behoud van de bossen. Tijdens de Internationale Biodiversiteitstop, die op 20 maart van start gaat, en de Europese Landbouwraad in mei besluiten bewindslieden over het aan banden leggen van illegale houtstromen, het beschermen van bosgebieden en het terugdringen van het verlies van biodiversiteit. Greenpeace wil dat minister Veerman op deze bijeenkomsten de hoogste prioriteit geeft aan het behoud van de bossen. Een vertegenwoordiger van de Papoeagemeenschap zal de minister hetzelfde vragen als hij naar Nederland komt om te verhalen over de bedreigingen van illegale kap voor zijn woongebied.
Greenpeace onderzocht de afgelopen maanden nationale en internationale bedrijven en lichtte de handelsstromen door. Het illegaal gekapte hout wordt in China tot triplex verwerkt en komt dan naar Nederland, met name voor de bouw. Geconfronteerd met de bewijzen beloofden drie bedrijven beterschap, maar daarmee is deze louche handel nog niet gestopt. Nederlandse wetgeving schiet tekort. Een importverbod is het enige juiste antwoord op deze criminele praktijken. Minister Veerman moet zich daar sterk voor maken.
De Nederlandse houthandel is al langer betrokken bij illegale houtkap, constateerde Greenpeace eerder. Ondanks beloftes van de overheid kan het hout nog steeds ongelimiteerd binnenkomen. We troffen nu illegaal hout uit Papoea-Nieuw-Guinea aan bij bedrijven die we eerder betrapten op even dubieuze handel met Indonesië. Na onze rapportage beloofden ze destijds beterschap, maar kwamen opnieuw uit bij illegaal hout - het blijft het goedkoopst. Het probleem verschuift zo van bos naar bos.
Te vrijwillig
De maatregelen in EU-verband die de Nederlandse overheid voorstaat zijn voornamelijk gebaseerd op vrijwillige afspraken, die slechts met enkele landen worden gemaakt. Het wil maar niet tot minister Veerman doordringen dat de criminelen die de laatste regenwouden plunderen niet met vrijwillige afspraken te stoppen zijn. De kap verschuift gewoon naar het buurland waarmee geen afspraak is gemaakt.
De auteur is campagneleider bossen van Greenpeace Nederland.