Europarlement eist ingreep Brussel bij dure stroom
STRAATSBURG (ANP) – De gas– en stroomprijzen zijn in menig Europees land alleen maar omhoog gegaan sinds de voormalige nutsbedrijven geliberaliseerd zijn, klaagden de energiespecialisten van het Europees Parlement woensdag. Europees commissaris Kroes, verantwoordelijk voor concurrentiebeleid, beloofde haar tanden erin te zetten.
Vooral in Groot–Brittannië is de bevolking woedend over de hoge prijzen. „Aardgas is bij ons drie tot vier keer zo duur als in Nederland. Fabrieken dreigen te moeten sluiten als gevolg van de dure energie. De eengemaakte Europese markt bestaat simpelweg niet voor energie", fulmineerde de Britse socialiste Morgan. De Luxemburger Turmes (Groenen) rekende voor dat „burgers en bedrijven het afgelopen jaar 20 miljard euro te veel hebben betaald aan acht tot tien energiebedrijven".Volgens Kroes, die in Straatsburg de voorlopige resultaten van haar onderzoek naar de stroom– en gasbedrijven kwam presenteren, is het niet juist om te concluderen dat de liberalisering mislukt is. „Dit is een lastig onderwerp, het gaat niet van de ene dag op de andere". Ze hield de parlementsleden de geslaagde liberalisering van andere sectoren ten voorbeeld, zoals telefonie en financiële diensten. Ze wil met onderzoeken tegen bedrijven en met nieuwe regels de marktwerking verbeteren.
Kroes zei haar onderzoek voort te zetten. „Bedrijven in de sector hebben mij in een reactie gezegd dat er al heel veel veranderd is sinds we de gegevens voor dit rapport hebben verzameld. Ik heb ze geantwoord: Bewijs het maar". Op de recente, omstreden fusieplannen van de Franse giganten Suez en Gaz de France wilde ze niet ingaan. Belgische parlementsleden klaagden dat er in hun land geen concurrentie meer overblijft als deze fusie doorgaat, omdat ze beide eigenaar zijn van meerdere energiebedrijven in België.
Volgens Corbey (PvdA) zijn de huidige problemen zoals te hoge prijzen ontstaan doordat de liberalisering maar half–half is doorgevoerd. „We hadden natuurlijk kunnen zeggen: dan maar helemaal niet. Maar nu het eenmaal is ingezet, moeten we de liberalisering wel goed regelen". Net als Kroes is ze voorstander van ontkoppeling van bedrijven die energie leveren en eigendom van de gasbuizen en stroomnetten. Haar collega Van Nistelrooij (CDA) wacht daar in Nederland liever mee tot het Europees verplicht is, iets waar Kroes over denkt.