Zucht naar olie zet Fugro op recordwinst
LEIDSCHENDAM (ANP) - De wereldwijde intensivering van de zoektocht naar olie en gas heeft de jaarwinst van Fugro verdubbeld tot ruim 99 miljoen euro. Het ingenieursbureau, dat groot is in bodemonderzoek, presenteerde vrijdag de cijfers over „het beste jaar uit de historie.”
De nettowinst groeide van 49,3 tot 99,4 miljoen euro. De omzet steeg met 15,1 procent tot 1,16 miljard euro. De autonome omzetstijging bedroeg 12 procent. De winst is licht boven verwachting van analisten. Fugro trok vorig jaar 900 nieuwe werknemers aan om aan de grote vraag naar bodemonderzoek vanuit de olie-industrie te kunnen voldoen. De helft hiervan kwam mee met overgenomen bedrijven.Fugro analyseert over de hele wereld de aardbodem in opdracht van oliemaatschappijen. Een groot deel van dit bodemonderzoek gebeurt op zee. Door de gestegen olieprijs is het voor oliemaatschappijen rendabel geworden om ook op onherbergzame plekken naar fossiele brandstoffen te speuren. Dit jaar zal de sector 15 procent meer investeren, zo is de verwachting. Vorig jaar groeiden de uitgaven met 20 procent.
Ook de toekomstige omzet van Fugro is verzekerd. Begin dit jaar had de orderportefeuille een omvang van 814,1 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de gestegen dollarkoers is dat 29 procent meer dan een jaar eerder. Fugro verhoogt voor dit jaar het dividend tot 0,60 euro per aandeel.
Analisten kijken met een scherp oog naar de ontwikkeling van de winstmarge. Vorig jaar kwam die uit op 8,6 procent en in de komende jaren rekent Fugro op een marge van 8 tot 8,5 procent.
Een aantal zakenbanken vindt deze doelstelling, gezien de opleving in de olie-industrie, te conservatief. „Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. De margedoelstelling moet een redelijke basis hebben”, verweerde bestuursvoorzitter Klaas Wester zich in een toelichting op de jaarcijfers. Het aandeel Fugro noteerde gisteren rond het middaguur bijna 6 procent lager.
De bodemonderzoeker verkocht vorig jaar duikactiviteiten in Mexico, twee laboratoria in Wales en een minderheidsbelang in informatieleverancier Chartco. Verder nam Fugro in het afgelopen jaar branchegenoten over in Nieuw-Zeeland, China, India en Wales. Ook kocht het een ingenieursbureau in Californië en begon het een gezamenlijke onderneming voor zeebodemonderzoek in Brazilië.
In de Perzische Golf heeft Fugro het nog steeds buitengewoon druk. De kunstmatige eilanden daar, in de vorm van een palmboom en een wereldbol, leveren het bedrijf genoeg werk. „We hebben het door de hele Golf heen erg druk”, aldus Wester.
Fugro maakte bij de presentatie van de jaarcijfers bekend zijn onderzoeksschip Geo Barents voor anderhalf jaar aan de Noorse bodemonderzoeker TGS-Nopec te hebben verhuurd. Het schip zal in de olierijke Golf van Mexico worden ingezet om de bodem te onderzoeken op de aanwezigheid van olie en gas.
De raad van commissarissen van Fugro stelt voor om oud-directeur Gert-Jan Kramer, die vorig jaar afscheid nam, te benoemen als toezichthouder bij het bedrijf.