Binnenland

Alarm over tekort aan arrestatieteams

Het tekort aan arrestatieteams leidt tot gevaarlijke situaties. Zelfs de leden van deze specialistische eenheden zijn bang voor ongevallen die door vermoeidheid tijdens acties dreigen te ontstaan.

ANP
2 July 2002 11:03Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Ook gaan politieregio’s nu eigen teams samenstellen om gevaarlijke aanhoudingen te verrichten. Die zijn daar echter niet voor getraind.

Dit constateert voorzitter J. Vogel van de Politievakorganisatie ACP. Hij is de afgelopen tijd met verschillende arrestatieteams op stap geweest en baseert zijn uitspraken onder meer op gesprekken met leden van de bezochte teams.

„Door de toenemende vraag naar de inzet van arrestatieteams wordt roofbouw gepleegd op de huidige mensen”, concludeert Vogel. „Als je dat maar lang genoeg doet, gebeuren er vanzelf ongelukken. Moeten er dan echt slachtoffers vallen voordat men op het ministerie van Binnenlandse Zaken de ogen wil openen?”

Momenteel zitten de arrestatieteams op ruim 60 procent van de gewenste sterkte. Ongeveer honderd van de 166 functies zijn bezet. De ACP maakt zich al enige tijd grote zorgen over de onderbezetting van de teams. Daarom peilde de bond de situatie zelf.

De ACP heeft Binnenlandse Zaken verzocht toestemming te geven om extra mensen op te leiden. Vogel: „Ondanks herhaald vraag hierom is het van de zijde van het ministerie stil gebleven.” Welingelichte bronnen van de politievakbond zeggen dat er geen geld voor is. Daarentegen zijn er wel voldoende mensen geselecteerd voor de opleiding.

Binnenlandse Zaken noemt het tekort aan personeel een probleem van de politiekorpsen. „Het ministerie zorgt voor voldoende opleidingen, die drie maanden duren. Nu zijn er twee voor ongeveer 32 personen. Deze zijn met moeite gevuld. Binnenlandse Zaken is bereid nog eens een derde opleiding te starten, maar dan moeten daar wel eerst mensen voor zijn. Dát is de verantwoordelijkheid van de politiekorpsen, want die werven de leerlingen”, laat het ministerie in een reactie weten.

Door de aanslagen op 11 september vorig jaar in New York en de moord op Pim Fortuyn wordt een steeds groter beroep gedaan op de arrestatieteams. Zo moeten vijftien leden voortdurend de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging bijstaan. Ook worden de arrestatieteams sinds 15 mei voor meer taken ingezet.

Er kleeft volgens Vogel nog een ander gevaar aan het tekort. „Er zijn politieregio’s die dit probleem denken op de vangen door regionale politiemensen in te zetten. Mensen die hiervoor niet zijn opgeleid”, vertelt hij. „De desbetreffende korpsen maken daardoor een enorme denk- en inschattingsfout die ten koste kan gaan van de veiligheid van het ingezette personeel. Dit is een oplossing met grote risico’s.”

Uit onderzoek van J. Timmer van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat de teams per jaar ongeveer 1200 verdachten aanhouden. Hoewel de criminelen met steeds zwaardere wapens rondlopen, werd er bij de aanhoudingen die de arrestatieteams deden, nauwelijks geschoten. Dit onderstreept volgens Vogel de belangrijke en unieke kwaliteiten die de arrestatieteams hebben.

Het CDA-kamerlid Rietkerk spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. Hij wil minister De Vries van Binnenlandse Zaken al morgen tijdens het overleg over politie-opleidingen „tot daden aanzetten.”

De christen-democraat vindt het geen goed idee als politiekorpsen hun eigen opleiding gaan opzetten. Arrestatieteams hebben een zware taak, niet in het minst bij de aanhouding van mogelijke volgelingen van Bin Laden. Een goede landelijk georganiseerde opleiding is daarvoor een vereiste en De Vries moet daarvoor het geld op tafel leggen, vindt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer