Integratie media voldongen feit
Voorheen helder onderscheiden soorten media raken onderling steeds verder verweven. Johan Korten noemt pogingen om deze ontwikkeling door bijvoorbeeld kerkelijke censuur te blokkeren een onbegaanbare weg.
Voor de gemiddelde computerfreak begon 2006 goed. Apple Computers presenteerde in januari op Macworld in San Francisco nogal wat vernieuwingen. Speculaties over het hoe en wat begonnen al maanden ervoor. Eerst zei men Mac mini’s. Nee, het werd nog veel beter. Een nieuwe Powerbook. En niet zomaar één, nee met Dual-Core Intel processor. Weg met PowerPC, welkom x86. Draadloos is het inmiddels helemaal in de informatica. Ook ik ben mijn meeste draden inmiddels kwijt.Bent u de draad nu ook kwijt? Lees rustig door.
Televisie
Eind 2003 hield het Reformatorisch Dagblad verschillende bijeenkomsten over verantwoord mediagebruik. Eén avond was ik erbij. Sinds 2003 is er echter veel veranderd. Integratie van verschillende media is verder voortgeschreden. Is de reformatorische gezindte daar klaar voor? Neem de vragenlijst als onderdeel van de sollicitatieprocedure voor docentschap op een Reformatorische school.
Nogal lastig invullen tegenwoordig. De vraag: „Heeft u gefilterd internet?” is niet zo’n probleem. De vraag: „Heeft u thuis televisie?” is heel wat lastiger te beantwoorden. Zo’n apparaat gebruik ik wel voor videobewerking. Of heeft men het over het concept televisie: beeld en geluid die via een antenne, schotel of coaxkabel de woonkamer binnenkomt? Voor een informaticus bestaat die definitie van televisie eigenlijk meer.
Tegenwoordig hebben we hypermedia en multimediale content. Op een tv kan men computeren, op een computer kan men alles wat een tv kan en nog veel meer. Zo ook het artikel in Magneet over webcams (11 februari). Men stelt dat een webcam speciaal moet worden aanschaft. Niets is minder waar. Alle nieuwe Applecomputers met beeldscherm (onder andere iMac en MacBook Pro) hebben een geïntegreerde webcam (iSight).
Stilstand is in de informatica achteruitgang, de rest volgt spoedig. Draadloos elkaar zien en horen; webcams worden steeds belangrijker. Apple is een trendsetter voor dergelijke ontwikkelingen en anderen spelen er op in. Onder andere met de IPod, de draagbare muziekspeler die inmiddels ook film aan kan.
Orgelmuziek
Op 11 februari meldde de Automatiseringsgids (informatica krant) op de voorpagina: ”Verhoren van verdachten door de Politie Friesland met webcam”. Het bespaart tijd, geld en is minder riskant. Een ander artikel ziet het vermijden van lange files en de noodzaak om voor een vergadering naar de andere kant van de wereld te hoeven vliegen als nuttige toepassingen. Zo’n ingebouwde kleine camera in combinatie met iChat software werkt simpel en effectief.
Trouwens, ook een dvd-speler behoort tot de standaard uitrusting. Voor het gemak is het beeldscherm meteen breedbeeld gemaakt. Ook een afstandsbediening wordt meegeleverd met de nieuwe iMac en MacBook Pro, inclusief het programma FrontRow: zo kunt u op uw gemak de foto’s en filmbeelden van uw vakantie of de als mp3 opgeslagen inhoud van uw volledige orgelmuziekverzameling afspelen zonder dat u uit uw stoel op hoeft te staan of een draadloos toetsenbord op schoot hoeft te hebben.
Het mag duidelijk zijn dat een en ander nogal consequenties heeft voor de bezinning op moderne media. Alleen, hoe gaan we er nu mee om, zelf en voor onze kinderen, leerlingen et cetera? Feitelijk niet veel anders dan wat in de voorgaande eeuwen de remedie was om het lezen van verkeerde boeken tegen te gaan: jongeren het Woord voor te houden, ze de waarschuwingen eruit voor te houden.
Aan de andere kant ze ook leren om op een verantwoorde manier er wel gebruik van te maken. We moeten ze waarschuwen tegen de mogelijke gevaren van chat en internet en ze beschermen tegen verkeerde beelden. Door als ouders, docenten en jeugdleiding een open verhouding met hen te hebben kunnen we met hen spreken over om te gaan met internet, chat en webcams.
Kuitert
Het is te simpel om te denken dat nieuwe ontwikkelingen door bijvoorbeeld kerkelijke censuur tegen te gaan zijn. Mijn IPod gebruik ik onder andere om preken te luisteren, ik zou me niet voor kunnen stellen dat een schoolbestuur of kerkenraad daar problemen mee zou kunnen hebben, tenzij ik Kuitert erop zou zetten uit liefde voor zijn dwaalleer. Al sluiten we thuis met een filter onze computers af voor ongewenste invloeden, als men wil kan men er echt nog wel bij komen.
Het gaat allereerst om een bezinning en daarom is het goed dat u zo af en toe weer eens een update krijgt van wat er op het moment allemaal gaande is in informaticaland. Niet om het te ontlopen, wel om er verantwoord mee om te kunnen gaan en dat ook door te geven aan kinderen en jongeren.
De auteur studeert af op de Scholengemeenschap Pieter Zandt in het kader van zijn master lerarenopleiding informatica (Universiteit Twente). Dit artikel is geschreven als reactie op het artikel over webcams en gebruik/misbuik ervan in Magneet van zaterdag 11 februari 2006.