Binnenland

Kamer: registreer fraude met buitenlandse akten

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de overheid het aantal gevallen van fraude met buitenlandse akten centraal gaat bijhouden. Dat bleek donderdag tijdens een overleg met de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) over een nieuw systeem om de persoonsdocumenten te controleren.

23 February 2006 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

De PvdA steunde het pleidooi van het CDA voor een nationale registratie van fraude en verdachte gevallen. Wat het CDA betreft, zouden de marechaussee of het Korps landelijke politiediensten de gegevens kunnen bijhouden. Mogelijk kan het register worden gekoppeld aan systemen in andere Europese landen, zei CDA–Kamerlid Van Fessem.Verdonk zei echter niet zoveel te zien in een apart register. Volgens Bot ligt de zaak gecompliceerd. Hij zal er nog schriftelijk op terugkomen. Een register bij Buitenlandse Zaken zou volgens Bot onvolledig zijn, omdat het ministerie niet alle documenten te zien krijgt. Ook Verdonk heeft geen totaalbeeld. De marechaussee houdt het aantal vervalsingen wel bij.

Immigranten die zich willen laten inschrijven in het bevolkingsregister en bij instanties om een beroep te kunnen doen op sociale voorzieningen, moeten een geboorte– of trouwakte overleggen. De Raad van State had in september 2004 bepaald dat Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland die akten alleen nog op uiterlijke kenmerken mogen controleren (legalisatie). Daarbij wordt echter niet onderzocht of de inhoud van het document klopt (verificatie).

In het nieuwe systeem, dat op 1 maart ingaat, gaat de legalisatie gepaard met een uitgebreid vragenformulier aan de hand waarvan gemeenten of uitkeringsinstanties kunnen aangeven of ze behoefte hebben aan meer informatie. Alleen bij ernstige twijfel bestaat in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid om nadere verificatie bij de ambassade te vragen.

Volgens Bot is het systeem billijker en biedt het meer veiligheid en zekerheid, al is het beperkter dan het vroegere beleid. Jaarlijks komen honderdduizenden buitenlandse akten in het Nederlandse rechtsverkeer terecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer