Buitenland

Olmert acht Hamas geen bedreiging

JERUZALEM - De radicale Palestijnse Hamas is geen strategische bedreiging voor Israël, zelfs niet nu de beweging financiering vanuit Iran lijkt te hebben geregeld als alternatief voor de Israëlische en de Amerikaanse financiering die is stopgezet. Dat heeft de Israëlische interim-premier, Ehud Olmert, woensdag gezegd.

Buitenlandredactie
23 February 2006 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

„We zullen de regering met Hamas zeker van financiële hulp voorzien, zodat ze weerstand kan bieden aan de onderdrukking van Amerika.” Dit verklaarde de secretaris van de Iraanse Veiligheidsraad, Al-Larijani, woensdag na een onderhoud in Teheran met de politieke leider van Hamas, Khaled Mashaal. Of de steun vanuit Iran en mogelijk andere moslimlanden toereikend is om de gehele Palestijnse begroting te bekostigen, is twijfelachtig.Volgens Olmert heeft de Israëlische regering geen militair offensief plan om de militaire tak van Hamas uit te schakelen nu de politieke tak van de beweging een absolute meerderheid in het Palestijnse parlement heeft en bezig is met de vorming van een regering. Wel zal Israël doorgaan met zijn pogingen om Hamas, dat de vernietiging van de Joodse staat nastreeft, diplomatiek te isoleren. Onderdeel van dat beleid vormen pogingen om de financiering van de Palestijnse Autoriteit stop te zetten zolang Hamas in de regering zit. „Met het aantreden van Hamas in het Palestijnse bestuur is dat bestuur besmet door terrorisme”, aldus Olmert.

De partij van de Palestijnse president Abbas, Fatah, heeft zich woensdag in principe bereid verklaard een regeringscoalitie aan te gaan met Hamas. De fractieleider van Fatah in het nieuwe parlement, Azzam al-Ahmed, zei dit na gesprekken van leiders van Fatah en Hamas in Gaza. Hij verlangt wel vooraf een gezamenlijk regeerakkoord.

Hamasvoorman Ismail Haniyah is dinsdag als nieuwe premier belast met de vorming van een regering. Volgens een zegsman van Hamas wil zijn partij het liefst een zo breed mogelijke coalitie, met deelname van Fatah. Dat zou het voor de donorlanden politiek nog meer omstreden maken om de geldkraan dicht te draaien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer