Economie

Xerox corrigeert nogmaals winst

De Amerikaanse kantoormachineproducent Xerox heeft in de afgelopen vijf jaar 6,4 miljard dollar (6,4 miljard euro) foutief als winst geboekt. Xerox meldde dit zaterdag nadat het bedrijf nog geen dag eerder een correctie op de winstcijfers over diezelfde periode had bekendgemaakt van 2,0 miljard dollar.

Van onze correspondent
1 July 2002 08:04Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Het bedrag van 6,4 miljard dollar komt overeen met sommige perspublicaties. Het is niet duidelijk of die publicaties ertoe bijgedragen hebben dat Xerox de aanvankelijke correctie van 2,0 miljard dollar zo snel corrigeerde naar 6,4 miljard dollar. In de handel in Xerox-aandelen buiten de markt daalde het aandeel tijdens het weekeinde met 1,03 dollar (12,9 procent) tot 6,97 dollar.

Volgens Xerox-topvrouw Anne Mulcahy is de correctie bij haar bedrijf van geheel andere aard dan de correctie die telecomgigant WorldCom eerder vorige week bekendmaakte. „Bij ons is er geen sprake van geld dat verdwenen is of van een imaginaire winst die werd opgevoerd om de koers van het aandeel op te pompen. Men heeft in de afgelopen jaren alleen een aantal leaseverdragen in Zuid-Amerika geboekt als verhuur in plaats van als verkoop”, aldus Mulcahy. Dit betekent volgens haar dat de winstcijfers over 1997 tot en met 1999 naar beneden bijgesteld moeten worden, maar dat de cijfers over 2000 en 2001 een „positieve” correctie zullen ondergaan.

„Uit de mond van Mulcahy klinkt het allemaal erg onschuldig, maar feit blijft dat er weer een prominent bedrijf aan de rij is toegevoegd van bedrijven die -met goedkeuring van hun accountant- onjuiste cijfers gepresenteerd hebben en dat is beslist niet bevorderlijk voor het vertrouwen in de markt”, zo meent marktanalist Michael Branca van investeringsbank Lehman Brothers. Het accountantskantoor dat de omstreden boekhouding van Xerox goedkeurde was KPMG, dat inmiddels is vervangen door PricewaterhouseCoopers. KPMG zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

Telecombedrijf WorldCom is inmiddels onder streng toezicht gesteld van de rechtbank in New York. Een toezichthouder moet in de gaten houden of het bedrijf geen documenten vernietigt die van belang kunnen zijn in het onderzoek naar het bedrijf. WorldCom ontsloeg vorige week dinsdag de financiële topman omdat hij bijna 4 miljard dollar niet meerekende in de winstcijfers door kosten als investeringen te boeken. De bekendmaking sloeg in de financiële wereld in als een bom.

In een brief aan de Amerikaanse president Bush liet WorldCom-topman J. Sidgmore weten verrast en verontwaardigd te zijn over de ontdekte fraude. Hij beloofde alle medewerking aan het onderzoek. Door de malversaties lijkt het telecomconcern op een bankroet af te stevenen.

Een groep banken onder leiding van Bank of America bekijkt intussen wat er met WorldCom moet gebeuren. WorldCom probeert een lening van 5 miljard dollar van een groep banken los te krijgen. Volgens ingewijden die bekend zijn met de besprekingen is de groep banken wel bereid de helpende hand toe te steken, maar alleen als WorldCom concreet onderpand kan verschaffen voor verdere leningen. Het bedrijf heeft momenteel niet minder dan 31,5 miljard dollar aan financiële verplichtingen (schulden en obligaties) uitstaan.

Een faillissement van WorldCom zou dat van energiebedrijf Enron volledig in de schaduw stellen. De banken hopen dat het bedrijf gesaneerd kan worden en dat het een aantal activiteiten kan verkopen, zoals de telefoonmaatschappij MCI (Microwave Communications Corporation), dat enkele jaren geleden werd overgenomen. MCI verzorgt interlokaal en internationaal telefoonverkeer in een aantal staten van de VS. Wat er van WorldCom overblijft zouden de banken drastisch willen afslanken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer