Economie

Veerman vreest vogelgriep in Nederland

DEN HAAG - In Nederland is nog geen vogelgriep vastgesteld, maar minister Veerman van Landbouw maakt zich grote zorgen. Na afloop van het kabinetsberaad zei hij vrijdag „zijn hart vast te houden” voor de toekomst.

Redactie economie
17 February 2006 22:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

Veerman acht het vrijwel zeker dat het virus ook Nederland zal bereiken. Het is volgens hem niet meer de vraag of er vogelgriep komt, maar wanneer.Vrijdag werd bekend dat de twee dood aangetroffen zwanen in de Flevopolder en Kampen in elk geval niet besmet zijn met het virus dat steeds verder oprukt. Eerder dook het op in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Ook een wilde eend in Frankrijk blijkt besmet met vogelgriep, zo meldden de Franse autoriteiten vrijdag aan de Europese Commissie. Nader onderzoek in een Brits laboratorium moet uitwijzen of de vogelgriep de gevreesde variant H5N1 betreft.

In Afrika heeft het vogelgriepvirus zich verder verspreid. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bevestigde vrijdag dat het op drie plaatsen in Egypte is gevonden; eerder werd het al vastgesteld in Nigeria.

De WHO sprak haar „grote ongerustheid” uit over de situatie in Roemenië. De bevolking in de landelijke gebieden loopt daar gevaar, meent de organisatie. Inmiddels zijn er 31 besmettingshaarden.

Een Nederlandse delegatie gaat maandag naar Brussel om te bespreken of het Nederlandse pluimvee zo snel mogelijk kan worden gevaccineerd tegen de vogelgriep. Het gaat dan om het commercieel gehouden pluimvee dat vrije uitloop naar buiten heeft, alsmede om kippen, eenden en kalkoenen die uit liefhebberij worden gehouden.

Veerman heeft toestemming nodig van de Europese Unie voor de inentingen. Hij zei vrijdag goede hoop te hebben die toestemming te krijgen. Bij vaccinatie duurt het drie weken voor de dieren immuun zijn voor het griepvirus. Hun vlees is na de vaccinatie ongeschikt voor consumptie.

Vanaf maandag zal de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw controleren of de ophokplicht voor buitenlopend commercieel pluimvee en hobbyvogels goed wordt nageleefd. In heel Nederland worden „enige tientallen” medewerkers ingezet, die voorlopig alleen voorlichting zullen geven, aldus een AID-woordvoerder vrijdag.

In de eerste week zijn de controles vooral gericht op voorlichting, maar daarna zullen er ook dwangsommen en boetes opgelegd worden.

Eind vorig jaar, toen een ophok- en afschermplicht gold in risicogebieden met veel trekvogels, trad de AID pas na een maand harder op. De vogelgriep was toen nog niet zo dichtbij als nu, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer